Του Έντσο Γκαμπίν
Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή της ελιάς ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση μέρους της, είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε το φύλλωμα και τους κορμούς των δέντρων, γιατί τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, όπως ελαιοσυλλογές, τσουγκράνες ή άλλες μηχανικές συσκευές, προκαλούν βλάβες στα φύλλα. πληγές και σπάσιμο κλαδιών και διακλαδώσεις, με κίνδυνο μόλυνσης.
Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο να αφαιρέσετε τα σπασμένα κλαδιά , για να αποτρέψετε την παραμονή τους στο φυτό και την αποξήρανση ώστε να μην γίνουν σημείο εισόδου για μυκητιακά ή βακτηριακά παράσιτα , όπως το μάτι του παγωνιού, τα καρκινώματα των κλαδιών, ο μολυβένιος, η λέπρα και η ψώρα της ελιάς. Η πρακτική της απολύμανσης πρέπει να γίνεται σχολαστικά και θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα ελαιόδεντρα υγιή, επίσης χρήσιμη γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο, το φθινόπωρο , όπου η υγρασία και οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξάπλωση μυκητιακών και βακτηριακών παθογόνων.
Τα ενεργά συστατικά που είναι κατάλληλα για αυτή τη λειτουργία είναι ενώσεις χαλκού , όπως μείγμα Bordeaux ή οξυχλωριούχος χαλκός.
Ειδικότερα, το αλκαλικό μείγμα Bordeaux , που αποτελείται από θειικό χαλκό και ένυδρο ασβέστη, φαίνεται να είναι το καταλληλότερο .
Αν και λαμβάνεται με περίσσεια ασβέστη, επομένως λιγότερο ενεργό, το αλκαλικό μείγμα Bordeaux προσκολλάται καλά στις επιφάνειες των φυτών, αποδεικνύοντας ανθεκτικό και ανθεκτικό στη βροχή. Εάν αφενός η κατακρήμνιση τείνει να το ξεπλύνει, αφετέρου εγγυάται ότι το ιόν χαλκού, που περιέχεται στο θειικό, διασκορπίζεται καλύτερα στα μέρη του φυτού και ασκεί την αντιμικροβιακή του δράση πρόληψης, καθιστώντας έτσι ένα ιδανικό προϊόν για φθινοπωρινά κλίματα. , φρέσκο και με αλλεπάλληλες βροχές.
Κατά την πραγματοποίηση αυτής της φυτοϋγειονομικής παρέμβασης είναι απαραίτητο να προσέχουμε να βρέχουμε καλά τα φυτά , ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη του χαλκού, η οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιώντας φυτοτοξική δράση στα ήδη προσβεβλημένα φύλλα, θα ευνοούσε την πτώση τους. τρόπο που θα μείωνε την ποσότητα του εμβολιασμού των μυκητιακών σπορίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός, εκτός από τη μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση του, διεγείρει την πάχυνση της επιδερμίδας των φύλλων, ευνοώντας τη σκλήρυνση των επιδερμικών ιστών του πρωτεύοντος καλύμματος του στελέχους και των φύλλων, οι οποίοι θα γίνουν πιο ανθεκτικοί και πιο προδιατεθειμένοι. στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα..
Τα τελευταία χρόνια , λιπάσματα με βάση μίγματα χαλκού και θειικού ψευδαργύρου ή ψευδάργυρου συμπλοκοποιημένου με κιτρικό οξύ ή καρβοξυλικά οξέα έχουν επίσης εισέλθει στην αγορά , προϊόντα ικανά να διορθώσουν γρήγορα καταστάσεις ανεπάρκειας αυτών των δύο μικροστοιχείων, αλλά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη ή δράση παθογόνων μικροοργανισμών.
Ο ψευδάργυρος , ειδικότερα, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και επίσης δρα προληπτικά , είναι αποτελεσματικός στην παρεμπόδιση του μεταβολισμού των βακτηρίων, στην καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών τους και στην παρεμπόδιση του κύκλου ζωής τους, δράσεις που την κάνουν ενδιαφέρουσα κατά της ψώρας Pseudomonas savastanoi .
Ένα άλλο προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι το dodina , ένα κιτροτροπικό μυκητοκτόνο , ικανό να διεισδύει στους φυτικούς ιστούς, έχει προληπτική, θεραπευτική και εκριζωτική δράση και μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τη μόλυνση των κύριων μυκητιακών παρασίτων της ελιάς, όπως το παγώνι. μάτι, ακόμα κι αν βρίσκεται ήδη στη μολυσματική φάση, και να υπερασπιστεί τα φύλλα από νέες επιθέσεις. Το Dodina έχει επίσης μια δράση στον περιορισμό της ψώρας της ελιάς, στα ελαιόδεντρα μόνο δύο θεραπείες το χρόνο είναι δυνατές.
Διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών AIPO