Διαφάνεια, επαναδιαπράτευση της ΚΑΠ, αποκατάσταση των αδικιών για τους αγρότες της Κρήτης, εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και αξιοποίηση των ικανών στελεχών του, δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων και την κατασκευή διοικητηρίου στο Ηράκλειο για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών και φορέων που εποπτεύει το υπουργείο, ανακοίνωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη επανέλαβε για μια ακόμη ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λειτουργεί σωστά τονίζοντας ότι έγιναν λάθη τα οποία μπορούσαν να διορθωθούν αλλά η στρεβλή πορεία της διοίκησης του οργανισμού οδήγησε σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα με την πληρωμή των επιδοτήσεων, αδίκως με αστείες δικαιολογίες.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης επέρριψε ευθύνες και στις εταιρίες που όπως είπε είχαν υποκαταστήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του προέδρου του Οργανισμού κ. Σημανδράκου, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες με καθυστέρηση από το τότε που του το είχε ζητήσει επικαλούμενος την επιλογή του μέσω ΑΣΕΠ.

“Είμαι αποφασισμένος δήλωσε ο υπουργός, να τα αλλάξω όλα και να ξεκινήσει μια νέα πορεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρχής γενομένης από την νέα διοίκηση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης μηχανοργάνωσής του που θα κλείσει πληγές ενώ η ενδυνάμωση των υπηρεσιών του θα ξεκινήσει από τη βάση στην κορυφή”.

“Μέσω αυτού του συστήματος θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τους παραγωγούς, θα διορθώνονται προβλήματα με τις επιδοτήσεις” επεσήμανε.

Featured Image

Επίσης ανέφερε ότι στόχος είναι οι βελτιώσεις στην ΚΑΠ για την αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των επιδοτήσεων όσον αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως είναι η ελιά και το αμπέλι κάτι όμως που απαιτεί διαπραγμάτευση και εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί τι έχει μείνει απλήρωτο και τι κονδύλια έμειναν αδιάθετα από πλευράς επιδοτήσεων από το 2015, αλλά και να γίνουν έλεγχοι προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι ενισχύσεις για τα 15.000 ΑΦΜ των αγροτών του νησιού.

Διοικητήριο στο Κατσαμπά

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε επίσης την αξιοποίηση της έκτασης των 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Κατσαμπά όπου βρίσκεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα για την κατασκευή διοικητηρίου όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης που τώρα είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές, αλλά και την ολοκλήρωση το επόμενο 6μηνο του μάστερ πλαν για την ανάπτυξη της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη σύστασης Διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου ώστε να εκπροσωπείται το προϊόν.

Featured Image