Μέγιστη προσοχή, γιατί ο πειραματισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Σύντομα όμως, πολύ σύντομα, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν άλλες δύο νέες ποικιλίες ελιάς ανθεκτικές στην Xylella Fastidiosa, οι οποίες θα προστεθούν στα Leccino και Favolosa (ή F17).

Και θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, διότι, με τέσσερις ποικιλίες να υπάρχουν αντί για δύο, θα δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση παθογόνου από την επανάληψη αυτού που παρήγαγε το Xylella. Η οποία, ως γνωστόν, έχοντας φτάσει στο Salento πριν από ακριβώς 10 χρόνια, πέρασε δραματικά εύκολα απέναντι στις δύο μοναδικές επικρατούσες ποικιλίες που υπήρχαν – δηλαδή την Ogliarola Salentina και την Cellina di Nardò – και οι δύο εξαιρετικά ευαίσθητες.

Η ανακοίνωση έγινε στο Agrilevante, την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι, από τον επικεφαλής του παραρτήματος Μπάρι του Ινστιτούτου για την Αειφόρο Προστασία των Φυτών του Cnr, Donato Boscia, σημείο αναφοράς για επιστημονική έρευνα ενάντια σε αυτό. βακτήριο.

Ο Boscia, με την παροιμιώδη σύνεση του, δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ονόματα των ποικιλιών που παράγουν ελιές (και όχι επιτραπέζιες ελιές, επομένως αποκλείεται η ποικιλία Sant’Agostino που ανακοίνωσε η Coldiretti Puglia ότι είναι επίσης ανθεκτική στο βακτήριο). Από την πλευρά του, πάντως, ο γνωστός φυτοπαθολόγος έχει αποδειχθεί αρκετά σίγουρος ότι το επικείμενο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η περίσταση επέτρεψε επίσης στον Donato Boscia να επιβεβαιώσει άλλα καλά νέα: την επιβράδυνση της εξάπλωσης της Xylella προς τα βόρεια και την εξασθένηση των νέων αποξήρανσης στο κάτω μέρος του Salento . «Και τα δύο – εξήγησε – είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών περιορισμού που στοχεύουν στη μείωση, αφενός, του πληθυσμού των μολυσμένων φορέων και, αφετέρου, των πηγών λοιμώξεων», σύμφωνα με το olivonews.

Featured Image

Στην έκθεσή του, ο φυτοπαθολόγος εξήγησε πώς η δεξαμενή εμβολιασμού έχει μειωθεί δραστικά , με επακόλουθη κατάρρευση της αποτελεσματικότητας των φορέων και έντονη μείωση των επαναμολύνσεων (επαναενοφθαλμισμός) των προσβεβλημένων φυτών. «Είναι οι επαναμολύνσεις – πρόσθεσε – που φαίνεται να βρίσκονται στη βάση της ταχείας και σοβαρής εξέλιξης των συμπτωμάτων στα μολυσμένα φυτά».

Η δραστική μείωση της δεξαμενής ενοφθαλμίσματος οφείλεται ουσιαστικά σε διάφορους παράγοντες: πρώτα απ ‘όλα, σημαντική μείωση της βλάστησης υψηλής μπαταρίας λόγω της ξήρανσης των ελαιόδεντρων. Δεύτερον, στη μαζική απομάκρυνση των κατεστραμμένων ελαιώνων , που συχνά αντικαθίστανται (πάνω από 3 εκατομμύρια φυτά) με ανθεκτικές ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης. Ένα άλλο στοιχείο που είχε αντίκτυπο – και το “δυστυχώς” ταιριάζει εδώ – είναι η υψηλή συχνότητα πυρκαγιών σε παραβιασμένους ή εγκαταλειμμένους ελαιώνες . τέλος η απαγόρευση φύτευσης πολύ ευαίσθητων ποικιλιών .

«Είναι καλό, επομένως – τόνισε ο παθολόγος – να συνεχίσουμε με τις στρατηγικές περιορισμού που υιοθετήθηκαν». Αυτά, εκτός από το ότι προβλέπουν την προαναφερθείσα απαγόρευση για τη φύτευση πολύ ευαίσθητων ειδών ή ποικιλιών που εμποδίζει τη δημιουργία νέας μολυσμένης φυτικής μάζας, λαμβάνουν τη μορφή ορισμένων ακριβών μέτρων: δράσεις ελέγχου φορέων, και των δύο νεαρών μορφών με εαρινό όργωμα . το έδαφος και οι ενήλικες μορφές με εντομοκτόνα. το ξερίζωμα των ανεπανόρθωτα εκτεθειμένων ελαιόδεντρων . την αντικατάσταση, με υπερμόσχευμα , του υγιούς ακόμη φυλλώματος των πολύ ευαίσθητων ποικιλιών με ανθεκτικές ποικιλίες. παρακολούθηση και απομάκρυνση μολυσμένων φυτών στις παραμεθόριες περιοχές της επιδημίας.

«Όλες οι ενέργειες – κατέληξε ο Donato Boscia – που συμβάλλουν στη μείωση τόσο του πληθυσμού των εντόμων φορέων όσο και των πηγών μόλυνσης, βοηθώντας στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του βακτηρίου και της πορείας της παθολογίας στα μολυσμένα φυτά».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image