Ενώ τα ποσά που δόθηκαν για αποζημιώσεις είναι σημαντικά (πχ 1000 ευρώ το στρέμμα για τα δέντρα εντός Κάρλας ή 500 ευρώ το στρέμμα για τα Κρίμσον) για τους πλημμυροπαθείς αγρότες από τον ΕΛΓΑ, δεν λείπουν και οι γκρίνιες και η απογοήτευση καθώς μια δήλωση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ότι θα αποζημιωθούν και οι παγετόπληκτοι αμυγδαλοπαραγωγοί, που τελικά δεν αποζημιώθηκαν χάλασε την καλή εικόνα των χθεσινών πληρωμών των 26,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για εκατοντάδες παραγωγούς από το Συκούριο κυρίως και την Ελασσόνα που ανέμεναν αυτά τα χρήματα καθώς έχουν απούλητη και την περσινή σοδειά τους για να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα, σύμφωνα με το thessaliatv.gr.

Σε αυτές τις αντιδράσεις και τις πικρίες ήρθαν να προστεθούν κι εκείνες παραγωγών βιομηχανικού και επιτραπέζιου ροδάκινου και οινοποιήσιμων σταφυλιών από την περιοχή του Τυρνάβου για τους οποίους ωστόσο ο ΕΛΓΑ δεν είχε συντάξει πορίσματα αυτό το διάστημα και αναμένεται να πληρωθούν σε επόμενη φάση (ίσως μετά τον Απρίλιο).

Σε ότι αφορά τους αμυγδαλοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό το πρόβλημα είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ενέκρινε το σχετικό ποσό γιατί αιτείται άδεια από τις Βρυξέλλες, εφόσον επιχορηγεί με χρήματα τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και η Κομισιόν είχε “ανάψει πράσινο φως” μόνο για αποζημιώσεις π[ου αφορούν τη θεομηνία Daniel.

Featured Image

Ωστόσο ο υπουργός είχε επισημάνει πως μπορεί αν γίνει και η πληρωμή των παγετόπληκτων αφού υπάρξει νομοθετική ρύθμιση γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται αυτή να γίνει μέσα στο Γενάρη.

Φυσικά το ταμείο του ΕΛΓΑ σε αυτή τη φάση είναι μείον, οπότε θα πρέπει και αυτοί οι αγρότες που έχουν λαμβάνειν να αναμένουν αποζημιώσεις μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εκτός και αν υπάρξει νέα ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Κάρλα συσσωρεύουν οργή στους αγρότες που μπορεί να εκφραστεί με δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τις 15 του Γενάρη…

Featured Image