Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών στον κάμπο -καθώς βαδίζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού- για τις τιμές των προϊόντων στις βασικές καλλιέργειες, όπως το στάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Κολλάτος
Σε ότι αφορά το στάρι παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που «ξεκόλλησαν» τις τιμές στα αλώνια από τα επίπεδα των 22 έως 25 λεπτών το κιλό και τις έφτασαν μέχρι και τα 39 λεπτά μετά το διαγωνισμό της Ένωσης Βόλου, ή τα 36 λεπτά από το συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, οι περισσότεροι αγρότες έχουν παραδώσει στους εμπόρους με «ανοιχτές τιμές».
Αυτές τις μέρες λοιπόν κλείνουν οι έμποροι με τιμές που κυμαίνονται από 32 έως 35 λεπτά το κιλό, ενώ αντίθετα οι ίδιοι οίκοι «βγάζουν τα στάρια» από τις αποθήκες των παραγωγών που δεν παρέδωσαν με ανοιχτές τιμές στα αλώνια, με 37, 38 ακόμη και 39 λεπτά το κιλό.
Τα νέα από τον Καναδά αναφέρουν ότι θα έχει μια μέτρια παραγωγή της τάξης των 4,1 εκατομμυρίων τόνων, έναντι των 6,7 εκατομμυρίων πέρυσι που είχαν ως αποτέλεσμα από τον περσινό Σεπτέμβρη να «βυθιστούν» οι τιμές (κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό) και να καταγράψουν ζημιές οι έμποροι που είχαν αγοράσει στα αλώνια στάρια από 48 μέχρι και 50 λεπτά το κιλό. Το 2021 ωστόσο όταν είχαμε και την εκρηκτική άνοδο των τιμών, πέρα από την αβεβαιότητα που κυριάρχησε στις αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είχαμε μία σημαντική καθίζηση στην παραγωγή του Καναδά (που δίνει τον τόνο στις αγορές σκληρού σίτου) της τάξης μόλις των 2,7 εκατομμυρίων τόνων. Άρα η φετινή πρόβλεψη των 4,1 εκατομμυρίων τόνων μάλλον δίνει ένα «ουδέτερο σήμερα» στις αγορές. Ωστόσο φέτος τα ναύλα έχουν εκτοξευτεί και αυτό λειτουργεί υπέρ των ευρωπαϊκών και δη των ελληνικών σιτηρών, παρότι υπολείπονται σε ποιότητα σε σχέση με προηγούμενες σοδειές, αφού και η Ιταλία και η Γαλλία και η Ισπανία είχαν παρόμοια προβλήματα λόγω ξηρασίας (στην Ελλάδα πάντως το πρόβλημα ήταν η πολυομβρία Μάιου, Ιουνίου).
Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι ενώ η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά καθώς τα προβλήματα οψίμησης λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων στις αρχές καλοκαιριού, αντισταθμίστηκαν από τις ζέστες που ακολούθησαν Ιούλιο με αρχές Αυγούστου, εντούτοις οι τρέχουσες τιμές θεωρούνται απαγορευτικές και πολύ κάτω τους κόστους παραγωγής από τους αγρότες οι οποίοι δεν σπεύδουν να κλείσουν προσυμβόλαια με τα 60 λεπτά το κιλό που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια, καθώς βάζουν ως «κόκκινη γραμμή» για να καλυφτεί το κόστος τα 75 λεπτά το κιλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δεν συμβεί κάποια δραματική αλλαγή στις τάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων βάμβακος (Νέα Υόρκη και Λίβερπουλ) τότε η εκκοκκιστική περίοδος θα ξεκινήσει σε ένα μήνα από τώρα με «ανοιχτές τιμές» προσδοκώντας παραγωγοί και εκκοκκιστές μια άνοδο των διεθνών τιμών μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τέλος για το καλαμπόκι οι μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι φέτος οι Θεσσαλοί αγρότες, αφού για αυτούς δεν ισχύει η συνδεμένη της τάξης των άνω των 50 ευρώ το στρέμμα που ισχύει στη Βόρια Ελλάδα κυρίως γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω στα επίπεδα των 22 με 25 λεπτών το κιλό, όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί θεωρούν ότι με τα 30 λεπτά το κιλό καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Πηγή: thessaliatv.gr