Ξινή γεύση αφήνει στους καταναλωτές ο χυμός πορτοκαλιού, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο και πάνω από 65% τα τελευταία 2,5 χρόνια. Αιτία η χαμηλή παραγωγή σε μεγάλες παραγωγικές χώρες ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και ασθενειών που προσβάλλουν τους πορτοκαλεώνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών. Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα και η εμφάνιση ασθενειών στις καλλιέργειες πορτοκαλεώνες αναμένεται να περιορίσoυν σημαντικά την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στα 232,4 εκατ. κουτιά από 288,2 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρει το μηνιαίο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς για τον Αύγουστο, η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για την περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αναθεωρήθηκε πτωτικά, σχεδόν 3% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σημειώνοντας ότι η παραγωγή πορτοκαλιών από τη Βραζιλία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 9%. Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους όχι μόνο για την παραγωγή της Βραζιλίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών πορτοκαλάδας, αλλά και στις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Φλόριντα που επλήγη από τους τυφώνες, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της.

Ήδη, η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει αύξηση κατά 42,8% τον τελευταίο χρόνο, από τα 328,15 σεντς του δολαρίου η λίμπρα στα 468,5 σεντς, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τα 525,15 σεντς ανά λίβρα.

«Ήδη οι τιμές των χυμών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι η Βραζιλία την περυσινή εμπορική περίοδο είχε μια μείωση γύρω στο 60%-65% της παραγωγής της και παράλληλη μείωση είχε και η παραγωγή της Φλόριντα, ενώ η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μικρότερη», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Στα ράφια

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 68,32%, από το 1,2 ευρώ στα τέλη του 2021 στα 2,02 ευρώ το λίτρο τώρα κι ενώ τρεις μήνες πριν ήταν στα 1,67 ευρώ. Η ανατίμηση του προϊόντος αποτυπώνεται και στα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και δείχνουν ότι οι τιμές των χυμών φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 15,5% σε ετήσια βάση.

Featured Image

Εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ μιλώντας στον «Ε.Τ.» προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις. «Αυτή η τάση στο χυμό πορτοκαλιού είναι εδώ και μήνες, και στο βαθμό που επιβεβαιώνεται η μεγάλη έλλειψη λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και της ασθένειας των καλλιεργειών στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική, φαίνεται ότι η χρηματιστηριακή τιμή έχει ξεφύγει. Επομένως, έχουμε δει αυξήσεις τους τελευταίους μήνες και λόγω ανεπάρκειας του προϊόντος θα δούμε ακόμα περισσότερες, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα το ύψος τους», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Αλλαγή στρατηγικής

Οι εταιρίες του κλάδου αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, ώστε να βάλουν φρένο στις ανατιμήσεις. Δεδομένου ότι η χώρα μας χρησιμοποιεί για την παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων χυμό τόσο από την Ελλάδα που είναι περισσότερο όξινος όσο και από τη Βραζιλία που είναι πιο γλυκός και βλέποντας ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά, εξετάζουν την προώθηση ανάμικτων χυμών, με την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας χυμού μήλου. Ηδη, κάποιες βιομηχανίες έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε χυμό πορτοκάλι και έχουν προσθέσει άλλο φρούτο.

Υποβάθμιση

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι η άλλη εναλλακτική που έχουν οι εταιρίες είναι να υποβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, γεγονός βέβαια που ενέχει τον κίνδυνο να χάσουν καταναλωτές και κατ’ επέκταση και μερίδια αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 8.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής, καλύπτοντας τις εγχώριες ανάγκες μέσω εισαγωγών, και τις ανάγκες της τις καλύπτει μέσω εισαγωγών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Featured Image