Μεγάλη παράλειψη από το ΥπΑΑΤ να μην καλέσει τους κτηνοτρόφους στη σύσκεψη για τα μέτρα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και να λέει ότι εκπροσωπούνται από την διεπαγγελματική.

Έξαλλοι είναι οι κτηνοτρόφοι με την επιλογή του ΥπΑΑΤ να κάνει σύσκεψη για να αποφασίσει τα μέτρα για την ευλογιά και τις απαγορεύσεις, οι κτηνοτρόφοι της χώρας και οι φορείς τους. Σε νησιωτικές περιοχές οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος κλεισίματος των σφαγείων σε μέρη που δεν υπάρχει κρούσμα, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλα συμφέροντα.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Μυρτώς Λύκα από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την ΠΕΚ: “Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε σύσκεψη λέει για την ευλογιά όπου αποφασίστηκε και η καθολική παύση σφαγών αιγοπροβάτων άσχετα με το αν υπάρχει κρούσμα στο νομό η όχι. Σε αυτήν την σύσκεψη συμμετείχαν όλοι εκτός από τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να μας έχεις σε μεγάλη υπόληψη υπουργέ. Εμείς ως πανελλήνια Ένωση κτηνοτρόφων ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε καλεστήκαμε σε οποιαδήποτε σύσκεψη όπως επίσης και ότι έχουμε ζητήσει πολλάκις ραντεβού με τον υπουργό ο οποίος φυσικά δεν βρήκε το χρόνο να μας δει… Συνέχισε έτσι… Καλά το πας!!!!”

Ανακοίνωση από τον ΣΕΚ

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου», προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με αφορμή τη νέα εστία σε εκτροφή της Κοινότητας Στυμφαλίας Δήμου Σικυωνίων ΠΕ Κορινθίας.

Στο μεταξύ σε έξαρση βρίσκεται η ζωονόσος στη Βόρεια Ελλάδα πλήττοντας την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους, καθώς από τις 2 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών, επιβεβαίωσε 20 νέες εστίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκ των οποίων 14 εντοπίζονται στην ΠΕ Έβρου, σε εκτροφές με 2.279 αιγοπρόβατα. Πέντε εστίες βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 614 αιγοπρόβατα και μία εστία στην ΠΕ Ροδόπης με 513 πρόβατα.

«Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν»

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρέατος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ότι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο», επισημαίνεται.

«Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία», σημειώνεται.

Τι ζητά ο ΣΕΚ

«Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση», λέει ο ΣΕΚ απαιτώντας άμεσα:

1. Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

2. Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

3. Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Featured Image

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα», προειδοποιεί ο ΣΕΚ.

Παρέμβαση Πάνα

Επείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος προς τον. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, προωθώντας την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία αιτούνται την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει πως, σύμφωνα με την επιστολή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αποτελεί μια κρίση στην κτηνοτροφία η οποία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Επισημαίνεται δε ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή, η οποία αποτελείται από θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική κτηνοτροφία, την ώρα που η συγκεκριμένη ασθένεια απειλεί με ανεπανόρθωτη καταστροφή το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας .

Μάλιστα σημειώνει, πως ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, έως και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια και τη χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα , όσο και στην Εθνική Οικονομία.

Ο κ. Πάνας σε σχετική του δήλωση αναφέρει: « Με την παρέμβασή μου αυτή ζητώ να γίνουν από το αρμόδιο Υπουργείο οι απαραίτητες και άμεσες ενέργειες, σύμφωνα και με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας ώστε να συσταθεί επιτροπή για την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στις προβλεπόμενες από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό επιτροπές, να πραγματοποιηθεί ο άμεσος εμβολιασμός των ζώων στις ζώνες επιτήρησης, πριν η ασθένεια ξεφύγει εκτός ελέγχου, αλλά και η άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασία. Συνεχίζω σταθερά να στηρίζω τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα αποτελούν έναν από τους βασικότερους Πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας».

Τι υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ

ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους – Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας- Γενναίες οι αποζημιώσεις

Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

«Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image