Από τοπογράφος... ειδικός στα προϊόντα αμυγδάλου
  • Post last modified:05/03/2025
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Ο Χρήστος Αγγελουσόπουλος από το Δασόλοφο Φαρσάλων είναι ένας ακόμα νέος και μορφωμένος αγρότης, ο οποίος αν και σπούδασε τοπογράφος μηχανικός, επέστρεψε στη γη του.

Με ρίζες από αγροτική οικογένεια με εκτάσεις σιτηρών, βιομηχανικής ντομάτας, κρεμμυδιών κ.ά., ο Χρήστος Αγγελουσόπουλος από την περιοχή των Φαρσάλων έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια αμυγδάλου, αν και ασχολείται και με άλλα προϊόντα, όπως προ-είπαμε.

“Αν και σπούδασα τοπογράφος μηχανικός, αποφάσισα να επιστρέψω στη γη. Μπήκα στο πρόγραμμα νέων γεωργών το 2017 και σήμερα δουλεύω στα πλαίσια της οικοτεχνίας που έχω κάνει. Ένα από τα προϊόντα μας είναι και το αμύγδαλο, ποικιλία Φυρανιά, το οποίο το διαθέτουμε μόνοι μας στην αγορά, ως καρπό, αλλά και ως βούτυρο. Θεωρώ ότι εκεί είναι και το μέλλον, ειδικά άμα κάνεις φρέσκο προϊόν, χωρίς προσθήκες συντηρητικών, κ.λπ.”, τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb για το εγχείρημά του.

Όπως μας λέει στα τέλη του 2012 φύτεψε 1.300 δέντρα αμυγδαλιάς, ποικιλίας Φυρανιά και μετά από κάποια χρόνια, έχει τη δική του παραγωγή. “Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη γη και τα χωράφια, όχι γιατί μπήκαμε στο πρόγραμμα νέων. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί όπως και τα χρήματα που δίνονταν τότε, αλλά ακόμα και σήμερα. Αν δεν έχεις κεφάλαια και υποδομές, μηχανήματα κ.λπ., δύσκολα μπορείς να κάνεις κάτι”, προσθέτει ο Χρήστος μιλώντας στο Agronewsbomb, ενώ εν συνεχεία αναφέρεται στα προϊόντα από αμύγδαλο που βγάζει: “Η νέα σοδειά 2024 ποικιλίας Φυρανιά είναι διαθέσιμη, με την ίδια ποιότητα και γεύση που γνωρίζει ο κόσμος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα αμύγδαλα, ειδικά τα ωμά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου. Η ποικιλία των αμυγδάλων είναι η Φυρανιά και τα προϊόντα μας τα εξής:

  • Αμυγδαλόψιχα Ωμή 1 kg (σε συσκευασία stand up με zip για εύκολο άνοιγμα – κλείσιμο – αποθήκευση)
  • Αμυγδαλόψιχα ψημένη/ αλατισμένη 500 gr (συσκευασία vacumm)
  • Αμυγδαλόψιχα ψημένη/ ανάλατη 500 gr (συσκευασία vacumm)
  • Αμυγδαλοβούτυρο βάζο 250 gr (συσκευασία vacumm)
  • Αμυγδαλοβούτυρο βάζο 500 gr ( συσκευασία vacumm)
  • Αμυγδαλοβούτυρο κουβαδάκι 1 kg”.

“Μας βοήθησε η προβολή στο facebook”

Όπως μας λέει ο Φαρσαλινός αγρότης: “ήταν για μας μεγάλο στοίχημα να μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας όλα τα προϊόντα και γι’ αυτό πήραμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Από κει πέρα έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με το καταναλωτικό κοινό. Σε αυτό μας βοήθησαν ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι για μας προτεραιότητα, όποιος καταναλωτής παίρνει προϊόν πρώτη φορά, να έρχεται ξανά σε εμάς. και το έχουμε πετύχει αυτό. Μας βοηθά το γεγονός ότι σπάμε και επεξεργαζόμαστε τα αμύγδαλά μας όλο το χρόνο, ανά μικρές ποσότητες, όσο χρειαζόμαστε. Έτσι τρώει φρέσκο προϊόν ο καταναλωτής και εμείς έχουμε παρακάμψει το μεσάζοντα, με αποτέλεσμα να παίρνουμε εμείς αυτό το ποσοστό κέρδους για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε”.

Ο Χρήστος μας επισημαίνει πως ειδικά στα βούτυρα από αμύγδαλο σημασία πρέπει να δίνει ο καταναλωτής να είναι το προϊόν που αγοράζει από 100% καρπό και χωρίς άλλες προσθήκες. Τέλος τονίζει για την αγορά στο αμύγδαλο, πως έχουν ανεβεί οι τιμές παραγωγού τελευταία, αλλά μόνο στη Φυρανιά.

Newsroom Agronewsbomb