Από την Αθήνα επιστροφή στο χωριό για το Olivecious
  • Post last modified:11/03/2025
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Για την εμπειρία της επιστροφής στο χωριό και στα πάτρια εδάφη από το χάος της πόλης, αλλά και τα ελαιοκομικά προϊόντα που παράγει με όρεξη και μεράκι, μιλάει στο Agronewsbomb o Κωνσταντίνος Προκόπης, Ceo & Founder του Olivecious, ελαιοπαραγωγός τέταρτης γενιάς από το νομό Ηλείας.

Πείτε μας μερικά λόγια για την ιστορία του Olivecious. Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε αυτή την προσπάθεια;

Είμαι ένας νέος ελαιοπαραγωγός και ηλικιακά και στον χώρο. Έμενα στην Αθήνα για σχεδόν μια δεκαετία δουλεύοντας σε εταιρείας πωλήσεων και αμέσως μετά το πρώτο lockdown του κορονοϊού, επέστρεψα στις ρίζες που μεγάλωσα. Ξαναζωντάνεψα το σπίτι των παππούδων στην εξοχή, καθώς είχαν φύγει από τη ζωή το 2018. Εκεί ξεκίνησα από το μηδέν να καλλιεργώ τη γη του παππού μου, κάνοντας πάρα πολλά σεμινάρια για την ελαιοκομία και πλέον έχω και βεβαίωση εκπαίδευσης δοκιμαστή ελαιολαδου. Η ανάγκη για τον πρωτογενή τομέα και η αγάπη για τη γη με επαναπάτρισαν στο νομό Ηλείας τα τελευταία 5 χρόνια. Τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής μου εδώ έκανα έρευνα για το «στήσιμο» των προϊόντων καθώς η τυποποίηση και η ετικετοποίηση προϊόντων είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο.

Τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα του Olivecious να ξεχωρίζουν και ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σας;

Τα προϊόντα βασίζονται στην ιστορία των παππούδων μας. Διαπίστωσα μεγαλώνοντας πως χάνουμε την αγνότητα και την ανεμελιά μας ίσως και από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μας. Αν ανατρέξουμε στη μνήμη μας, οι περισσότεροι θα χαμογελάσουμε όταν φέρνουμε στην μνήμη τον παππού και τη γιαγιά μας. Και αυτή είναι η φιλοσοφία των προϊόντων. Η ωραία ανάμνηση κλεισμένη σε γεύσεις χωρίς συντηρητικά. Άλλωστε, πλέον ζω στο σπίτι τους και τα προϊόντα είναι βιωματικά 100%.

Πείτε μας ειδικά, για τη γκάμα των προϊόντων σας. Εκτός από το ελαιόλαδο, τι άλλα προϊόντα προσφέρετε;

Όπως σας προανέφερα, μένω στο σπίτι των παππούδων στην εξοχή, στην καρδιά των ελαιώνων μου. Στα 3 χρόνια της επιχείρησής μου με το όνομα Olivecious (olive + delicious), έχω καταφέρει αισίως να δημιουργήσω δυο σειρές προϊόντων. Η σειρά [pappous] που είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με 5 διεθνείς διακρίσεις στην ποιότητα του και την σειρά [yiayia] προϊόντα ελιάς (μαρμελάδα ελιάς, πάστα ελιάς και σαπούνι), χειροποίητα προϊόντα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά η οποία μετράει μόλις 5 μήνες στην αγορά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σας και ποιες ποικιλίες ελιάς εκμεταλλεύεστε;

Είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, με την απαιτούμενη πολυπλοκότητα στη γεύση. Η Κορωνέικη είναι από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες, παρ’ όλα αυτά με την απαιτούμενη προσοχή και σεβασμό στον καρπό της, μπορείς να εξάγεις εξαίρετα αποτελέσματα. Το φετινό ελαιόλαδο [pappous] είναι ένα ελαιόλαδο με πολύ χαμηλή οξύτητα (0,18) έντονα φρουτώδες (4,3) και ισορροπημένο πικρό και πικάντικο (3,4 και 4,5 αντίστοιχα). Το φετινό αρωματικό προφίλ του ελαιολάδου μας έχει νότες από φρεσκοκομμένο γρασίδι, κοτσάνι ντομάτας και μάραθο.

Πόσο σημαντική είναι η παράδοση στην παραγωγική διαδικασία και πώς “παντρεύεται” με τις νέες τεχνολογίες;

Χωρίς παράδοση δεν έχεις προϊόν και χωρίς σύγχρονες τεχνολογίες δεν έχεις σωστό προϊόν.

Έχετε πιστοποιήσεις ποιότητας ή άλλες διακρίσεις; Πώς αυτές ενισχύουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα προϊόντα;

Φυσικά! Όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε πιστοποιημένα τυποποιητήρια. Άλλωστε και ο κανόνας του τυποιημένου ελαιολάδου το απαιτεί σε αντίθεση π.χ. με την παραγωγή μελιού. Τα πρώτα δυο χρόνια, o [pappous] έχει κατακτήσει 3 διεθνή βραβεία σε διακεκριμένους διαγωνισμούς. Αρχικά, μιας και οι διαγωνισμοί γίνονται με τυφλή γευσιγνωσία από expert πάνω στο ελαιόλαδο, εξασφαλίζει και εμάς τους ίδιους με απτά στοιχεία πως παράγουμε ένα σωστό και ποιοτικό ελαιόλαδο. Ο καταναλωτής σίγουρα ενισχύει την εμπιστοσύνη του και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ να συμμετέχω σε όσους περισσότερους διαγωνισμούς μπορώ.

Σε ποιες αγορές απευθύνεστε; Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό;

Βρισκόμαστε ήδη σε πάνω από 20 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και σε 3 χώρες της Ευρώπης. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, πολύ παραπάνω απ’ όσο θεωρεί κάποιος, ωστόσο με κατάρτιση, σωστή παρουσίαση καθώς και εξέλιξη υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, κάποιος μπορεί να μπει στο e-shop μας (www.e-olivecious.com) και να φτάσει στην πόρτα του το προϊόν με 3 κλικ.

Τι θα συμβουλεύατε έναν καταναλωτή που θέλει να επιλέξει ποιοτικά προϊόντα; Τι πρέπει να προσέχει;

Είναι ένα κεφάλαιο ολόκληρο να αναλύσουμε αυτό το θέμα. Δυστυχώς στο ελαιόλαδο επικρατεί η θεωρία, έχω γνώμη χωρίς να έχω γνώση. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η θεωρία επικρατεί και σε κάποιους παραγωγούς. Πρώτα εμείς πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το ελαιόλαδο, πώς παράγεται σωστά και ύστερα να εκπαιδευτεί σωστά το κοινό. Σε συνδυασμό και με τους επιτήδειους που κυκλοφορούν στην αγορά, με νοθευμένα λάδια, είναι πανεύκολο ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει από ελαιόλαδο να εξαπατηθεί. Συμβουλή: Προσπαθήστε να δείτε κατά πόσο είναι παραγωγός ζητώντας ανάλυση του ελαιολάδου του. Μην ζητάτε τενεκέδες των 17 lt καθώς πολύ εύκολα εκεί γίνεται η νοθεία μιας και δεν υπάρχει ετικέτα, άρα αγνώστου προελεύσεως ελαιόλαδο.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Olivecious;

Οράματα υπάρχουν πολλά, προχωράω με σταθερά βήματα, δεν πιστεύω στα άλματα γιατί η πτώση είναι δεδομένη. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά το βασικότερο όπλο είναι η γνώση και η εκπαίδευση και αυτό προσπαθώ να κατακτήσω με τον καιρό.

Newsroom Agronewsbomb