Η έλλειψη νερού και η ξηρασία αναμένεται να εκτοξεύσουν για μια ακόμα φορά τις τιμές στα καθαρά τριφύλλια.
Το θετικό είναι πως η ζήτηση έχει… αναπτερωθεί καθώς ακόμα και οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από τον Daniel και τον Elias έχουν αρχίσει και αντικαθιστούν τα κοπάδια τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, το περασμένο διάστημα λόγω των βροχών, προκλήθηκαν ζημιές σε φρεσκοσπαρμένα τριφύλλια και οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, καθώς όλο αυτό συνεπάγεται αυξημένο κοστολόγιο.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο παραγωγός από τη Λιβαδειά κ. Γιάννης Βάγκος: “ξεκινήσαμε δειλά δειλά τις κοπές. Τα καθαρά τριφύλλια που είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα φαίνεται να έχουν αποδόσεις γύρω στα 300 με 350 κιλά το στρέμμα, ενώ τα χορτάρια σηκώνουν παραπάνω βάρος, πιάνοντας και τα 400 κιλά. Απ’ ό,τι ακούστηκε εδώ οι τιμές για τα καθαρά αρχίζουν από τα 24 λεπτά ανά κιλό περίπου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα δηλαδή περίπου”. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγκο μεγάλο βάρος θα παίξει και φέτος η επάρκεια σε νερό, καθώς αν και ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα ποτίσματα οι παραγωγοί, φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο θέμα με το υδάτινο δυναμικό της περιοχής.
Ο Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από τις Σοφάδες Καρδίτσας τονίζει” Από τα 400 συνολικά στρέμματα που είχα κάθε χρόνο μέχρι πέρσι ο Daniel μου έκαψε τα 320. Παρ΄ όλα αυτά, ετοιμάζομαι να σπείρω καινούργια. Η εγκατάσταση στοιχίζει 100 ευρώ το στρέμμα, ο σπόρος έχει ακριβύνει φθάνοντας και τα 10 ευρώ ο πιστοποιημένος που είναι μονόδρομος γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να πάρουμε επιδότηση. Στο χωριό μας σπείρανε 500 – 600 στρέμματα για σποροπαραγωγή, ακόμα δεν έχει γίνει κοπή. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα συνολικά 20 με 30 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή μας και δεν ξέρουμε αν θα έχουμε νερό. Η λίμνη Σμοκόβου έχει πέσει. Νερά δεν υπάρχουν. Πέρσι αρδεύαμε από τη λίμνη με ένα κόστος στα 40 ευρώ και από πομόνες, πολύ υψηλότερα, 80 ευρώ το στρέμμα. Για τα πρώτα, καθαρά τριφύλλια ακούγονται τιμές από 22 έως 25 λεπτά, ενώ στα 15 – 17 παίζουν τα τριφύλλια που είναι με χορτάρια μισά μισά. Τα καθαρά θα είναι πολύ λίγα. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα τα καθαρά θα πάνε 30 λεπτά, ειδικά τα φρέσκα, τα νεόφυτα. Οι κτηνοτρόφοι τα αντικαθιστούν τα ζώα και θα έχει ζήτηση το προϊόν μας”.
Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια αρχίζουν να κόβουν τριφύλλι και σε περιοχές της Μακεδονίας οι αγρότες, λόγω της έλλειψης χειμώνα. Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από το Δρυμό Θεσσαλονίκης, “κανονικά κόβαμε τέλη Απρίλη και δέναμε αρχές Μάη, αλλά φέτος είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όσον για τις τιμές θεωρώ ότι θα αρχίσουμε γύρω στα 22 με 23 λεπτά για τα καθαρά τριφύλλια”.
Newsroom Agronewsbomb