Αποκλείει την Τουρκία ως χώρα εισαγωγής ο ΥφΑΑΤ, αλλά μιλά για εισαγωγή από κράτη – μέλη της ΕΕ, άρα παραπάνω από ένα κράτος.
“Aναφορικά με την υπόθεση που διατυπώνεται ότι η διασπορά της νόσου οφείλεται στην παράνομη είσοδο μολυσμένων ζώων από την Τουρκία, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες και την επιδημιολογική έρευνα που διεξάγεται, κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης αυτής, ούτε επιβεβαιώνεται λαθραία εισαγωγή ζώων από Τρίτη Χώρα και ειδικότερα από την Τουρκία. Η διακίνηση φορτίων ζώντων ζώων από άλλα Κράτη Μέλη υπόκεινται σε διατάξεις του ενωσιακού εμπορίου και οι έλεγχοι διενεργούνται τόσο πριν από τη φόρτωση, από τους επίσημους κτηνιάτρους του κράτους μέλους αποστολής, όσο και κατά τη διαδρομή και στον τόπο προορισμού, κατά την άφιξη, από τις επίσημες αρμόδιες αρχές.
Ως προς τον εντοπισμό της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, πραγματοποιείται επιδημιολογική έρευνα με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας πιστοποίησης και διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TRACES-NT), με σκοπό να διερευνηθεί η προέλευση των ζώων που εισήλθαν στη χώρα και, στη συνέχεια, να γίνει ιχνηλάτηση των μετακινήσεών τους εντός της χώρας. Από τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική διερεύνηση, προκύπτει ότι τα κρούσματα συνδέονται με εμπορευματική ροή από άλλα Κράτη Μέλη, τα οποία εισήλθαν στη χώρα μας ακολουθώντας τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
Έχει γίνει μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση κτηνιάτρων λόγω των εκτάκτων αναγκών και κτηνίατροι από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΑ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,ΕΦΕΤ), από τα Πανεπιστήμια, τον Στρατό, καθώς και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, έχουν ήδη μετακινηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνδράμουν στην επιτήρηση του νοσήματος στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης με επισκέψεις στις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Με την αριθ. πρωτ. 1396/209433/16.07.24 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνονται περαιτέρω οδηγίες ως προς τις προϋποθέσεις μετακινήσεων των αιγοπροβάτων που διατηρούνται στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης προς άμεση σφαγή, τη διακίνηση του νωπού γάλακτος, τη διακίνηση και διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων των αιγοπροβάτων και τη διακίνηση ζωοτροφών.
Στα μέτρα που εφαρμόζονται, συνδράμουν η Πολιτική Προστασία (η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης) και η αστυνομία με την επιτήρηση των απαγορεύσεων μετακινήσεων ζώων. Η κινητοποίηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ήταν άμεση και εφαρμόστηκαν πιστά οι διατάξεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι, για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων, έχουμε ενεργοποιήσει και συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον μηχανισμό των συστηματικών τακτικών ελέγχων της διακίνησης κρέατος”, σημειώνει ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή.
Δείτε όλη την απάντηση εδώ
[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/08/kellas.pdf”]
Newsroom Agronewsbomb