Υπάρχουν και καλαμποκοχώραφα με καλά κιλά, πάνω από 1.500 ανά στρέμμα, αλλά είναι εμφανείς και οι ζημιές από τους καύσωνες πλέον, αλλά και οι απώλειες στην Θεσσαλία.

Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει σιγά-σιγά ο αλωνισμός του καλαμποκιού στη χώρα, με τα προβλήματα από τον καύσωνα που επηρέασε τις αποδόσεις, εμφανή.

Από την επιχείρηση Φέκκας Ζωοτροφές με έδρα στο Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας μας είπαν σε σχέση με το καλαμπόκι πως η τιμή παραγωγού είναι στα 24-25 λεπτά αυτή την περίοδο και πως στην εν λόγω ευρύτερη περιοχή το καλαμπόκι καλλιεργείται για σπυρί και όχι για ενσίρωμα. Το θετικό για την ευρύτερη αυτή περιοχή του Γαλατά και του Ευηνοχωρίου είναι πως είναι στις ζώνες που το προϊόν θα έχει και συνδεδεμένη ενίσχυση. Όσον αφορά στα θερίσματα, η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών και ως εκ τούτου αρκετά κομμάτια είναι ακόμα αθέριστα. Σε σχέση τέλος με τις εφετινές έως σήμερα αποδόσεις, από την εν λόγω επιχείρηση μας είπαν πως κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.700 κιλών ανά στρέμμα, αλλά τα περισσότερα χωράφια με καλαμπόκι έχουν πιάσει αποδόσεις γύρω στα 1.100 με 1.200 κιλά. Όπως μας είπαν επίσης από την συγκεκριμένη επιχείρηση που παράγει δικό της καλαμπόκι αλλά και αγοράζει προϊόν ντόπιο, οι τιμές θα έπρεπε στην αγορά να είναι υψηλότερες για τους αγρότες, αφού τα έξοδα φθάνουν μέχρι τα 270-300 ευρώ το στρέμμα.

Featured Image

Στον κάμπο του Αγρινίου ο αλωνισμός του καλαμποκιού τώρα μπαίνει σε πιο… φουλ ρυθμούς, όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου. Όπως εξηγεί: “οι αποδόσεις είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές εμφανίζουν σταθερότητα στα επίπεδα των 25 λεπτών το κιλό. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι ότι λόγω εποχής, δεν πέφτει η υγρασία και αναγκαζόμαστε να τα περνάμε από ξηραντήριο”.

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός καλαμποκιού τονίζει στο Agronewsbomb, τα εξής: “τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο καλαμπόκι που προορίζεται για σπυρί και οι τιμές στην περιοχή μας είναι στα 20 λεπτά. Θεωρώ πως το αγοραστικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο δεν είναι και τόσο έντονο λόγω των ζημιών στη Θεσσαλία. Στο νομό Σερρών μπήκαν αρκετά περισσότερα στρέμματα, αλλά είχαμε και ζημιές από τον καύσωνα που φαίνονται στις αποδόσεις. Η χρονιά πάντως ως προς τις αποδόσεις κρίνεται μάλλον αλλοπρόσαλλη, καθώς δεν υπάρχει… βάση. Υπάρχουν και καλά χωράφια χωρίς ζημιές με αποδόσεις έως 1.700 κιλά το στρέμμα, υπάρχουν αποδόσεις με 1.400 – 1.500 κιλά, αλλά και καλαμποκοχώραφα με χαμηλές αποδόσεις λίγο πάνω από τα 1.000 κιλά το στρέμμα”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image