Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (10/10), οι αγρότες της Θεσσαλίας σε κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Οι Θεσσαλοί αγρότες διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel, επισημαίνοντας ότι αυτές «δεν καλύπτουν τις ζημιές στην παραγωγή, τις αδικίες που έγιναν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμη σε συναδέλφους, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώθηκαν ακόμη».

Μάλιστα η ενημέρωση που είχαν σήμερα ήταν ότι τα χρήματα που έχουν μπει στους λογαριασμούς είναι από πρόγραμμα ad hoc για την κάλυψη εκτεταμένων ζημιών από πλημμύρες και φυσικά φαινόμενα.

«Η κυβέρνηση λοιπόν δεν κάλυπτε με χρήματα τον ΕΛΓΑ. Πλέον εγείρονται κι άλλα ερωτήματα. Πώς γίνεται να αποζημιώνουν με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα έπρεπε να αποζημιώνουν στο 100% βάζουν το γνωστά ζητήματα, αλλά και ασφαλιστικά ζητήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας.

«Το υπουργείο πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Θα πρέπει να δοθούν επιπλέον χρήματα αποζημίωσης που θα καλύπτουν την πραγματική ζημιά», κατέληξε ο κ. Μαρούδας.

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά στη φυτική παραγωγή και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις ζημιές. Οι χαμηλές όμως παραγωγές είναι αποτέλεσμα και των περσινών καταστροφών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας.

Ενώ, εξήγησε πως δεν θα δεχθούν, «να μην πάρουν όλοι οι αγρότες συνδεδεμένη είτε στο βαμβάκι, είτε στο καλαμπόκι».

Featured Image

«Δεν έχουμε πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις ακόμα για τις περσινές ζημιές και συνάδελφοί μας δεν έχουν ακόμα και σήμερα παραλάβει χρήματα. Μάθαμε σήμερα ότι πήραμε χρήματα που δεν ήρθαν από τον ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός είναι αναχρονιστικός και άδικος και δεν απαντά στα ζητήματά μας ούτε δίνει λύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΜ, Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Με τον κ. Γεωργαδάκη να δηλώνει ότι οι «δρόμοι θα γεμίσουν από αγρότες… στο δρόμο. Η πολιτική που ακολουθείται μας οδηγεί στον αφανισμό και την εξαθλίωση».

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΤ, Τσέκας Λάμπρος, ανέφερε ότι, «το συμπέρασμα από την σημερινή συνάντηση είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να στηρίξουν πραγματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από τον Daniel. Διεκδικούμε άμεσα αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους παραγωγούς».

«Χτύπημα» και από την πανώλη

Στη συνάντηση βρέθηκαν και κτηνοτρόφοι, σημειώνοντας κι αυτοί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Βασίλης Μεριχοβίτης, κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, ανέφερε ότι «με την πανώλη μάθαμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποζημιώσει το κάθε ζώο με 250 ευρώ και θα έχουμε και μια κάλυψη του εισοδήματος. Για τις περσινές πλημμύρες θα πάρουμε ένα εφάπαξ ποσό των 150 ευρώ και είμαστε εδώ και ρωτάμε αν ο ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια διαχωρίζει τους κτηνοτρόφους.

Δεν έχουμε βάλει ζώα να ξεκινήσουμε για δεύτερο χρόνο και χρειαζόμαστε ενίσχυση. Υπάρχει ακόμα θέμα με το μέτρο 5.2 και ο κόσμος αρχίζει να φεύγει από την κτηνοτροφία».

Πηγή: larissanet.gr

Featured Image