Tην Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ή την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς δηλ. το 70% του συνολικού ποσού.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη το απόγευμα της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται επί ποδός για να διευθετήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες.

Με βάση τα σημερινά λοιπόν δεδομένα εκτός απροόπτου όπως είπε ο κ. Ζερβός η πληρωμή θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η πληρωμή αυτή θα συμβεί καθυστερημένα καθώς οι παραγωγοί είχαν την προσδοκία ότι θα έβλεπαν λεφτά στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 25 Οκτωβρίου και πάντως πριν την επέτειο της 28ης ενδεχόμενο όμως που απομακρύνθηκε με βάση τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα προλάβει να προχωρήσει τους ελέγχους και η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2023 και όχι του 2024 καθώς να θυμίσουμε ότι είχε καθυστερήσει να ανοίξει και να κλείσει η πλατφόρμα ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διορθώσεις και νέοι έλεγχοι και τελικά συµπληρωµατικές πιστώσεις.

Featured Image

Σε αυτή τη φάση γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και έλεγχοι monitoring, µε τα ΚΥ∆ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στις περισσότερες αιτήσεις εντοπίζεται πλειάδα λαθών, τόσο στα στοιχεία της βασικής ενίσχυσης όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, τονίζοντας ότι όλο αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε µεγάλες απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων.

Υπόλοιπα από περσινά αγροπεριβαλλοντικά αρχές Νοεµβρίου

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών πληρωµών του 2023 για τα αγροπεριβαλλοντικά αναφέρεται ότι όσον αφορά την εκκαθαριστική πληρωµή για τα αγροπεριβαντολογικά και τη Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2023, αυτή όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου 2024.

Πηγή: ekriti.gr

Featured Image