Aντί για ελιές (ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες) μαζεύουν… δάκο οι αγρότες τις τελευταίες μέρες, σταφίδιασαν οι καρποί στην Κρήτη λόγω ανομβρίας.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που καταφθάνουν στο Agronewsbomb, από τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες.

Λόγω της αυξημένης υγρασίας, ένα φαινόμενο που έχει διαρκέσει πολύ για τα δεδομένα της χώρας μας, αλλά και της ζέστης, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε ο δάκος να κάνει πάρτι στην κυριολεξία, ενώ και το γλοιοσπόριο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Πιο οξύ είναι το πρόβλημα σε αφρόντιστα λιοστάσια, όπως μας αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς ακόμα και ένας ψεκασμός να έχει παραλειφθεί από τους αγρότες για οικονομίες κλίμακος, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες στους ελαιώνες.

Featured Image

Όπως αναφέρουν έμπειροι παραγωγοί αλλά και γεωπόνοι, το γεγονός ότι υπάρχει και ολιγοκαρπία, ευνοεί ακόμα περισσότερο τις προσβολές, ενώ σε μια περιοχή με φροντισμένα λιοστάσια, αν υπάρχει έστω και ένα… αφρόντιστο, πάει το δάκο και στα άλλα.

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη, η ανομβρία έχει ζαρώσει τον καρπό και οι παραγωγοί ανησυχούν για την ποσότητα, τις αποδόσεις και τις οξύτητες του παραγόμενου ελαιολάδου, το οποίο όσο διαρκούν αυτές οι συνθήκες, θα είναι ακόμα πιο μειωμένο σε ποσότητες.

Δεν λείπουν πάντως και οι παραγωγοί που επιρρίπτουν ευθύνες στο κράτος για το θέμα της δακοκτονίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστεί μη αποτελεσματική. Ο ΕΛΓΑ άραγε τι θα κάνει μπροστά σε αυτή την κατάσταση;

Newsroom Agronewsbomb, Πηγή φωτογραφίας: Βασίλης Τσώνης, Γιώργος Γεωργικόπουλος

Featured Image