Οι αποκλεισμοί ισχύουν για ορισμένα γειτονικά της Ουκρανίας κράτη, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά στην ΕΕ υπάρχουν αντίθετες απόψεις.
Οι προσωρινές απαγορεύσεις στα αδασμολόγητα ουκρανικά δημητριακά θα πρέπει να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Janusz Wojciechowski, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη γεωργία, σε σχόλια που έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή της εκτελεστικής εξουσίας.
Οι απαγορεύσεις ισχύουν από τις 2 Μαΐου και ισχύουν για πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ουκρανίας –Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία–, τα οποία διαμαρτύρονται ότι η υπερπροσφορά των σιτηρών έχει μειώσει τις τιμές για τους ντόπιους αγρότες.
Σύμφωνα με τις απαγορεύσεις, τέσσερα προϊόντα που προέρχονται από την Ουκρανία – σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλίανθος – μπορούν να διέρχονται από τις πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν στις αγορές τους για εσωτερική κατανάλωση ή αποθήκευση.
Τα μέτρα είναι έκτακτης φύσης και έχουν επικριθεί έντονα από τις αρχές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος τα χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτα». Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των περιορισμών στην ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ασυντόνιστες ενέργειες αντιποίνων από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, επέμεινε ότι οι απαγορεύσεις θα καταργηθούν οριστικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ναυτιλιακής ικανότητας, υποδομής και αποθήκευσης.
Αλλά το πρωί της Πέμπτης, ο Wojciechowski, ο οποίος είναι Πολωνός, έσπασε τις τάξεις με την κύρια γραμμή της εκτελεστικής εξουσίας και ενέκρινε ρητά την παράταση των εμπορικών απαγορεύσεων μέχρι το τέλος του έτους, ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξαπολύσει την οργή του Κιέβου.
«Η παρατήρησή μου είναι ότι αυτή η τοπική απαγόρευση λειτουργεί καλά, οι άμεσες εισαγωγές σε αυτές τις πέντε χώρες σταμάτησαν, αλλά διαπιστώσαμε αρνητικές συνέπειες, γενικά, για την αγορά της ΕΕ, επειδή οι εισαγωγές συνεχίστηκαν σε άλλες χώρες που χρειάζονται σιτηρά της Ουκρανίας, (όπως) στην Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία», είπε ο Wojciechowski στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης.
«Μπορούμε να περιμένουμε – αυτή είναι η παρατήρησή μου – ότι αν δεν παραταθεί αυτή η απαγόρευση, θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα (όπως) πριν με τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής».
Ο Wojciechowski είπε ότι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ή το κλείσιμό της στο σύνολό της ήταν “διαφορετικά άκρα” και πρότεινε αντ ‘αυτού μια τρίτη πιθανή επιλογή στην οποία οι προσωρινές απαγορεύσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά με επιπλέον οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση των μεταφορών.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, μόνο το 2% έως το 3% των ουκρανικών σιτηρών αποστέλλεται σε χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική, επειδή το κόστος διέλευσης είναι πολύ υψηλό, καθιστώντας τη λειτουργία “μη οικονομικά βιώσιμη”. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου παραμένει εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.
“Αυτό είναι το κύριο εμπόδιο: η διέλευση δεν λειτουργεί καλά”, είπε ο Wojciechowski.
Ως λύση, ο Επίτροπος παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για να βοηθήσει τις ουκρανικές εταιρείες να φέρουν το φορτίο τους στα λιμάνια της ΕΕ και να τα πουλήσουν σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 30 ευρώ ανά τόνο σιτηρών, ανάλογα με τον τελικό προορισμό. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ –που καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ– για τη διευκόλυνση της αποστολής 20 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το τέλος του έτους.
«Η μόνη λύση είναι να στηρίξουμε τη διέλευση και να συνεχίσουμε την απαγόρευση (μέχρι) το τέλος του έτους γιατί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, το ίδιο πρόβλημα – ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε πριν», είπε ο Wojciechowski στους ευρωβουλευτές.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι το σχέδιο ήταν «προσωπική του πρόταση», αλλά είπε ότι το είχε ήδη συζητήσει εσωτερικά με τους συναδέλφους του στην εκτελεστική εξουσία και με εκπροσώπους της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και της Ουκρανίας.
«Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση και ελπίζω ότι ολόκληρη η Επιτροπή θα το εξετάσει και θα δώσει το πράσινο φως», είπε, μεταβαίνοντας στα πολωνικά. «Το πρόβλημα είναι σκληρό και πρέπει να ενεργήσουμε με πνεύμα αλληλεγγύης με τους αγρότες, με τα κράτη μέλη που έχουν υποφέρει από την κατάσταση, αλλά και με την Ουκρανία».
Η προσωπική του άποψη
Λίγο μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής ακρόασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστασιοποιήθηκε από τα σχόλια του Επιτρόπου και τόνισε ότι η σταδιακή κατάργηση της 15ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
“Πρώτα απ’ όλα, υπογραμμίστε ότι, όπως είπε ο Επίτροπος σήμερα το πρωί κατά την ακρόαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε τη γνώμη του. Είπε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις του δεν αντιπροσώπευαν τη θέση της Επιτροπής”, δήλωσε εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι εργασίες «συνεχίζονται» για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μέσω εναλλακτικών διαδρομών, όπως ο ποταμός Δούναβης, και η αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης που τροφοδότησαν την περσινή αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών μετά την εισαγωγή του ατελούς καθεστώτος.
«Όλη αυτή η δουλειά γίνεται πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλή προετοιμασία και να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν πριν από λίγους μήνες», είπε ο αξιωματούχος.
Παρά την ταχεία απάντηση της Επιτροπής στην απροσδόκητη πρόταση του Wojciechowski, τα λόγια του αποκάλυψαν μια εσωτερική διαφωνία εντός της εκτελεστικής εξουσίας που θα μπορούσε να μπερδέψει περαιτέρω την εκρηκτική συζήτηση για το μέλλον των απαγορεύσεων.
Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παρατείνουν τις απαγορεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, υποστηρίζοντας ότι η κατάρρευση της πρωτοβουλίας Black Sea Grain θα αύξανε αναπόφευκτα τις ουκρανικές εξαγωγές μέσω χερσαίων οδών. Οι πέντε χώρες της πρώτης γραμμής δήλωσαν επίσης ότι ο κατάλογος των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα θα πρέπει να «παραμένει ανοιχτός» και ενδεχομένως να καλύπτει προϊόντα «εκτός από δημητριακά και ελαιούχους σπόρους». Την Πέμπτη, ο Wojciechowski ονόμασε τα πουλερικά, τα αυγά και τα σμέουρα ως προϊόντα που άξιζαν πρόσθετο έλεγχο.
Για την Πολωνία, το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω των επικείμενων γενικών εκλογών: οι ψηφοφόροι της υπαίθρου θεωρούνται απαραίτητο δημογραφικό στοιχείο για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη (PiS), το σκληρό δεξιό κυβερνών κόμμα. Ο Wojciechowski είναι συνδεδεμένος με την PiS από το 2010.
Αλλά για την Ουκρανία, οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου δεν είναι αρχή.
“Αυτή η κίνηση θα παραβιάζει τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ. Το πιο σημαντικό, αυτό το βήμα θα είναι αντίθετο με την αρχή της αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Πράγα, ως απάντηση στα αιτήματα των πέντε κρατών μελών.
«Εάν συμπεριφέρονται έτσι, δεν θα μας αφήσουν άλλη ευκαιρία παρά να υπερασπιστούμε σθεναρά τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Ουκρανών αγροτών».
Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από euronews