Η ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται στα κυλικεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρολίγον να προκαλέσει «ανταρσία» μεταξύ των εργαζομένων, με τους υπεύθυνους τροφοδοσίας να υποχωρούν στις απαιτήσεις και να επαναφέρουν στο τραπέζι τις έξτρα παρθένες επιλογές.

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Ιταλία, διαμαρτυρήθηκαν τον Μάρτιο για την απότομη πτώση της ποιότητας του ελαιολάδου που σερβιριζόταν με τις μεσημεριανές σαλάτες στα γραφεία Eurotower και Japan Center στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico.

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε Sansa Oil», έγραψε ένας υπάλληλος, αναφερόμενος στο χαμηλής ποιότητας λάδι που παρασκευάζεται από τα στερεά που παραμένουν μετά την έκθλιψη των ελιών, δηλαδή τους φλοιούς, τα κουκούτσια και την ινώδη σάρκα της ελιάς μετά την αφαίρεση του νερού και του λαδιού. Οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν επίσης ότι παρά τη χαμηλότερη ποιότητά του, ήταν πιο ακριβό – μια «πληγή» στη δέσμευση της ΕΚΤ να κρατήσει τον πληθωρισμό του γεύματός της υπό έλεγχο.

Η ευθύνη αποδόθηκε στη νέα υπηρεσία τροφοδοσίας, την Aramark, που έφερε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε σχόλια που έστειλε μέσω mail, η Aramark δήλωσε ότι, ενώ οι τιμές «μπορεί να φαίνονται σημαντικά υψηλότερες από ό,τι πριν», οι μερίδες τιμολογούνταν με βάση το βάρος, σύμφωνα με τη σύμβαση με την ΕΚΤ. Η αναστάτωση έρχεται καθώς η ΕΚΤ τονίζει τον ρόλο που έπαιξαν παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που δεν ελέγχονται από την ίδια στην τροφοδότηση του πληθωρισμού το 2022, όπως η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Featured Image

Το «μπρα ντε φερ» με το ελαιόλαδο έρχεται επίσης λίγο αφότου το προσωπικό της ΕΚΤ διαφώνησε με τις παρατηρήσεις του τσάρου της ΕΚΤ για το κλίμα, Φρανκ Έλντερσον, ότι ορισμένοι από αυτούς χρειάζονται «επαναπρογραμματισμό» ώστε να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του «κλιματικού κινδύνου» – της ιδέας ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί ξεχωριστή οικονομική πρόκληση και κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό είναι εύστοχο, δεδομένου ότι η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη ξηρασία στις βασικές καλλιεργητικές περιοχές της νότιας Ευρώπης. Η υπόθεση φέρνει έτσι στο προσκήνιο ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τις τιμές – και τους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες όταν δανείζουν τους πληγέντες παραγωγούς και εμπόρους.

Τα καλά νέα για τα μεσημεριανά γεύματα της ΕΚΤ είναι ότι χάρη στην ηρωική παρέμβαση ενός ανώτερου βοηθού υπηρεσιών εγκαταστάσεων, το έξτρα παρθένο λάδι αποκαταστάθηκε στα κυλικεία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο, καθώς τα παράπονα πληθαίνουν και πάλι, αυτήν τη φορά για την ποιότητα του σιροπιού σφενδάμου της καντίνας.

Με πληροφορίες από Politico