Ο Φώτης Ζούκας, πρόεδρος της νεοσύστατης ομάδας παραγωγών με τα 20.000 δέντρα μιλά στο Agronewsbomb.

Ο Φώτης Ζούκας είναι παραγωγός ελιάς Καλαμών με 85 στρέμματα καλλιέργεια σε Σταμνά, Κεφαλόβρυσο και Χαλίκι. Τελευταία έλαβε την απόφαση, μαζί με άλλους αγρότες της περιοχής να προχωρήσουν στη σύσταση ομάδας παραγωγών. Κάπως έτσι συνεστήθη και με τη… βούλα η ομάδα ελαιοπαραγωγών Κεφαλοβρύσου “Η Ελιά”. “Λάβαμε την απόφαση μαζί με άλλους συναδέλφους να συγκροτήσουμε ομάδα παραγωγών, γιατί πιστεύουμε ότι τα οφέλη, είναι πολλά, άμεσα και έμμεσα. Συνολικά, αυτή τη στιγμή η ομάδα απαρτίζεται από 14 άτομα, αγρότες, παραγωγούς, με τον καθένα να έχει πάνω από 1.500 δέντρα. Σε μια καλή χρονιά υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε σε μια παραγωγή κοντά 1.200 τόνους. Βέβαια φέτος θα είμαστε γύρω στους 500 με 600 τόνους, καθώς υπάρχει ακαρπία, όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας”, σημειώνει ο κ. Ζούκας, ο οποίος έχει ασχοληθεί και με τον Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Ζούκα, η ομάδα έχει πλαισιωθεί και από επιστήμονες, από γεωπόνους και φοροτεχνικούς, μέχρι και δικηγόρους, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της. “Σήμερα μια ομάδα μπορεί να επωφεληθεί από πολλά πράγματα. Εκτός της μείωσης φόρου, υπάρχει επιστροφή με βάση το τζίρο, ένα πανευρωπαϊκό μέτρο, αλλά το σημαντικό είναι πως θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία και να συνεργαστούμε σε τούτο τον τόπο. Θα πάρουμε μαζικά εφόδια και μάλιστα με μεγάλη έκπτωση, ενώ θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε και καλύτερη τιμή στο προϊόν μας. Ένα προϊόν που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια πολύ κυρίως από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνει το εμπόριο”, εξηγεί.

Featured Image

Εξευτελιστικό το 1,50

Τέλος, ο κ. Ζούκας καλεί το εμπόριο να δώσει καλές τιμές στους παραγωγούς με τη νέα χρονιά καθώς το κόστη είναι πολλά και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ένα μεγάλο μέρος της βρώσιμης να πάει για ελαιοποίηση. Όπως λέει τέλος, έχει αρχίσει το μάζεμα ήδη καθώς επειδή είναι λίγες οι ελιές, μαυρίζουν γρήγορα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image