Πρόσφατα, η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) ξεπέρασε τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φτάνοντας για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την εξέλιξη περιλαμβάνουν τον βαρύ χειμώνα, τη μείωση εισαγωγών LNG, την περιορισμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η διακοπή μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 5% της συνολικής ευρωπαϊκής προμήθειας, συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 4%, ενώ σε ετήσια άνοδο ξεπερνούν το 50%.

Αναμένεται ότι αυτή η αύξηση θα επηρεάσει την ευρύτερη ενεργειακή αγορά και ιδιαίτερα την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βασίζονται στο φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα, λόγω του τρόπου τιμολόγησης, οι μεταβολές στις τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν με χρονική καθυστέρηση την αγορά ηλεκτρισμού.

Η νέα κρίση στην ενεργειακή αγορά υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αστάθεια των τελευταίων ετών. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πιέσεις στις τιμές του ρεύματος, που παραμένουν σταθερές γύρω στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα λόγω κρατικών επιδοτήσεων. Αυτό ισχύει κυρίως για μεγάλους παρόχους όπως η ΔΕΗ, ενώ μικρότεροι πάροχοι παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές.

Featured Image

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, τα σταθερά τιμολόγια αναδεικνύονται σε ελκυστική επιλογή. Με τιμές κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου πάγιου στα 9,9 ευρώ), προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» μια σταθερή τιμή, προστατευμένοι από διακυμάνσεις και κρίσεις.

Από τις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας από 12 μήνες δεν θα διατίθενται πλέον ως «μπλε». Η ΡΑΑΕΥ έχει ενημερώσει τους προμηθευτές για την απόσυρση αυτών των προϊόντων. Τα υφιστάμενα συμβόλαια 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στον κώδικα προμήθειας για να εναρμονιστεί με τη νέα οδηγία.

Προϊόντα με σταθερή τιμή για μικρότερα χρονικά διαστήματα θα διατίθενται πλέον ως «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια. Αυτά δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αποχώρησης και δεν θα μπορούν να διαφημίζονται ως σταθερά.

Featured Image