Πώς εξελίσσονται οι εξαγωγές της φράουλας.

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Αυτή τη στιγμή, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές.

Περίπου το 20% της παραγωγής της Αιγύπτου είχε προορισμό αγορές στην Ασία Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για το Μαρόκο.

Τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά.

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας και από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 42.000 τόνους αυξημένες +10,3% έναντι 38.000 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 με την ζήτηση σταθερά ανοδική.

Οι εξαγωγές τοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 14.500 τόνους έναντι 18.000 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 μειωμένες κατά -20% και

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/23-5/4/24 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.620 έναντι 57.998 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων με το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργεί ερωτήματα η τυχόν ελληνοποίησή τους για την διάθεση τους στην εγχώρια αγορά & σε περιπτώσεις εξαγωγής εφιστάται αφ ενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι εξαγωγές αγγουριών 1/9/23-5/4/24 ανέρχονται σε 59.814.τ. έναντι 56.604.την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο 5,7%.

Καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών με 242.792 τόνους -16,9% έναντι 289.168 τ. και μανταρινιών με 134.162 τόνους -12,6% έναντι 153.560 τ. την περίοδο 2022/23 δεδομένου ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στην δε Χώρα μας από την αρχή του χρόνου έχουν εισαχθεί 1.100 περ. τόνοι εκ των οποίων οι 1.000 από Αίγυπτο.

Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 5/4/2024 ανέρχονται σε 176.039 τόνους -4,7% έναντι 184.766 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022/23 με τις ποσότητες προς Καναδά 6.940 τ. έναντι 6.413 τ., ΗΠΑ 15.534 τ. έναντι 13.432 τ., Ισπανία 27.303 τ. έναντι 26.536 τ. και Ιταλία 26.312 έναντι 19.264 τ. συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς), Εντύπωση προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής ακτινιδίων και την ανασκοπούμενη εβδομάδα ήτοι να έχουν εισαχθεί 2.225 τόνοι εκ των οποίων 727 τ. προέλευσης Ιράν και 785 τ. Τουρκίας (προέλευσης Ιράν;)

Συνεχίσθηκαν και την ανασκοπούμενη εβδομάδα οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία ανερχόμενες σε 8.697 τόνους αλλά επαληθεύεται η πρόβλεψη για ελαχιστοποίηση των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία καταγράφοντας τις σε 4.330 τόνους -εκ των οποίων οι 3.123 τόνοι από Πέλλα- έναντι 19.444 πέρσι.

Featured Image

Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα όσο και της τύχης – μη ελληνοποίησης- των εισαχθέντων ακτινιδίων από το Ιράν και πορτοκαλιών από Αίγυπτο.

«Εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει επιβαρύνει τις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους μεταφοράς και του χρόνου παράδοσης με επί πλέον 10-12 ημέρες αλλά και το κόστος μεταφοράς προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς».

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών.

Δήλωση

Σε Δελτίο τύπου της 4/4/24 ο Γεν.Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ απευθύνει μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά και αναφέρει ότι

«Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή από το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων δηλαδή από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία βαφτίζονται ελληνικά.και ότι εντοπίσθηκαν φαινόμενα ελληνοποιήσεων» επιβεβαιώνοντας τις εκφρασθείσες υποψίες μας και επι πλέον.

«Έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.).».

Εκφράζουμε την απορία μας η ποινή για τις «ελληνοποιήσεις» ήταν οι συστάσεις και όχι η επιβολή κύρωσης για παραπλάνηση του καταναλωτή ή της φήμης του προϊόντος αν αφορά «ελληνοποίηση» για εξαγωγή;

Εντύπωση προκαλεί και η αποστολή 300 συστάσεων για μη συμμόρφωση στο ΜΕΝΟ υποψία εκφράζουμε αν αφορά μη αναγγελίες για εξαγωγή (προκειμένου να μην τύχουν ελέγχου τα φορτία τους) που είχαμε εγγράφως αποστείλει Πίνακες που συνέκριναν αναγγελίες ΜΕΝΟ με εξαγωγές ΕΛΣΤΑΤ , τότε κρινουμε ότι η σύσταση είναι εξαιρετικά ήπια

Αναμένουμε διευκρινήσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή αθεμιτου ανταγωνισμού στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών και διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών φρούτων & λαχανικών

Γ. Πολυχρονάκης

Featured Image