Στα 400 ευρώ ο τόνος τα καλά σκληρά σιτάρια στη Φότζια, ενώ στην χώρα μας οι τιμές παίζουν πέριξ του… 30λεπτου.

Πολλά παραπάνω από πέρσι είναι τα στρέμματα με σιτάρια που εσπάρησαν φέτος κυρίως για λόγους χαμηλού ρίσκου και κόστους παραγωγής, αλλά το βασικό, επειδή υπάρχει απογοήτευση στους παραγωγούς και μάλιστα μεγάλη, αναφορικά με τις τιμές βάμβακος.

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών (Αγροφυλλίδα) τονίζει στο Agronewsbomb τα εξής: “και στο νομό Σερρών, αλλά και γενικά σε ολόκληρη τη Μακεδονία, έχουν σπαρεί αρκετά περισσότερα από πέρσι και τα προηγούμενα έτη, στρέμματα με σιτάρια, τα οποία έχουν ΄κλέψει’ στρέμματα από τον ηλίανθο, το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Δεδομένου ότι έχουν σπαρεί σε διαφορετικές περιστάσεις, εμφανίζουν και διαφορετικό βαθμό ανάπτυξης. Ο καιρός είναι ευνοϊκός ενώ και το κρύο που κάνει τώρα τα επηρεάζει θετικά, καθώς χρειάζονται και κάποιες ώρες ψύχους. Οι τιμές από την άλλη στον παραγωγό είναι πέριξ του 30λεπτου αυτή την περίοδο. Τις τιμές γενικά τις καθόρισε σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία”.

Featured Image

Ο Θανάσης Κούντριας, έμπειρος γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου τόνισε στο Agronewsbomb τα ακόλουθα: “καταρχήν να πούμε ότι λόγω Daniel και χαμηλών τιμών, ο αγροτικός κόσμος έχει πάει από το βαμβάκι στα σιτάρια. Μέχρι τώρα βαίνει καλώς η κατάσταση και τα σιτάρια έχουν αναπτυχθεί πολύ. Αυτό ενέχει κίνδυνο να κάνει καμιά παγωνιά όψιμη, όπως πέρσι και να τους δημιουργήσει πρόβλημα στις αποδόσεις. Τώρα ας πούμε που κάνει κρύο, ίσως δημιουργήσει θέματα. Γενικά υπάρχει απογοήτευση για το βαμβάκι και ο κόσμος ποντάρει πολλά στα σιτάρια. Το καλό είναι πως υπάρχει κινητικότητα με τις τιμές. Από τα 28 λεπτά που πληρώνονταν μέχρι πρότινος το σκληρό, έχει φτάσει τώρα στα 30 και 32 λεπτά, ενώ και στη Φότζια είναι πολύ υψηλότερα οι τιμές, στα 40 λεπτά. Γενικά η χρονιά είναι κρίσιμη”.

Τέλος, στην περιοχή της Νίκαιας, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας κ. Αντώνης Ρεντζιάς: “καλλιεργητικά δεν έχουμε προβλήματα στην περιοχή και πάμε καλά. Για την ώρα δεν έχουμε δύσκολο καιρό, μερικά είναι πρώιμα βέβαια, θα θέλαμε λίγο νερό, αλλά ευτυχώς πάμε πολύ καλά και δεν έχουμε θέματα. Ως εκτάσεις είναι παραπάνω. Ο καιρός θα δείξει…”

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image