Η παγωνιά της 27ης Μαρτίου “τελείωσε” την όποια παραγωγή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Δραματικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή αμυγδάλου φέτος στη χώρα μας και όχι… μόνον, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και λόγω του ότι πέρσι υπήρξε υπερπαραγωγική η χρονιά.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από τη Λάρισα και πρόεδρος στον ΠΣΑΦ: “Η κατάσταση έχει ως εξής: Από την Καβάλα έως και τις πιο νότιες περιοχές, σε όλη τη χώρα δηλαδή, φέτος η παραγωγή θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, ως αποτέλεσμα της παγωνιάς που είχε κάνει στις 27 Μαρτίου 2023. Τότε, είχε σχηματιστεί ήδη το αμυγδαλάκι και η παγωνιά το τελείωσε. Επιπλέον προερχόμαστε από χρονιά με μεγάλη παραγωγή και με τον ήπιο χειμώνα, τα δέντρα δεν πρόλαβαν να “ξεκουραστούν”. Εκτός αυτού, στις περιοχές που υπάρχει μια… κάποια παραγωγή, θα είναι και εκεί εξαιρετικά μειωμένη καθώς φέτος δεν είναι η χρονιά για μεγάλη παραγωγή. Εκτιμώ πως η κάμψη στην παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη”.

Ο κ. Κώστας Σπανούλης

Προβλήματα όμως, προσθέτει ο κ. Σπανούλης, δεν έχει με την παραγωγή αμυγδάλου μόνο η Ελλάδα, αλλά τόσο η Ισπανία και ειδικά η Ανδαλουσία λόγω της τρομερής ξηρασίας, αλλά παρόμοια είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Featured Image

Με τα περισσότερα αποθέματα αμυγδάλου από την περσινή χρονιά να εξαντλούνται, οι αγρότες, ευελπιστούν σε καλύτερες τιμές στο άμεσο μέλλον, ειδικά με την προοπτική της μεγάλης μείωσης της παραγωγής του χρόνου, για τους λόγους που προαναφέραμε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σπανούλης: “υπάρχουν αγρότες-αμυγδαλοπαραγωγοί που αναγκαστικά και για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα, πούλησαν σε τιμές κάτω και από 8 ευρώ για την ψίχα. Προσωπικά επειδή έχω δημιουργήσει υποδομές και αποθήκη, έχω τη δυνατότητα να πουλήσω πιο μετά, αν δεν πληρωθώ 8 ευρώ τουλάχιστον, που έχω θέσει ως στόχο”.

Σημειωτέον ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη κάνει αυτοψίες σε όλες τις περιοχές με ζημιές και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να δοθούν αποζημιώσεις.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image