Featured Image

Μιχάλης Κατρίνης: “Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση”.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Βουλευτής Ηλείας

Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση

Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών από την χαλαζόπτωση που έπληξε την αγροτική παραγωγή περιοχών της Ηλείας ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει τη σφοδρότητα και τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φυσικού φαινομένου που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπληξε τις περιοχές Σώστι, Αυγείο, Καλύβια, Αρχαία Ήλιδα, Άγιος Δημήτριος, Κολοκυθάς του Δήμου Ήλιδας, καθώς και την περιοχή της Γαστούνης του Δήμου Πηνειού και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε μεγάλο φάσμα καλλιεργειών που συμπεριλαμβάνει ελαιόδεντρα, καλλιέργειες πατάτας, καλλιέργειες καρπουζιού, κηπευτικά, σιτηρά κ.ά.

Featured Image

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ησυγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς στερεί από τους πληγέντες αγρότες έσοδα σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που τα κόστη παραγωγής έχουν εκτοξευθεί και οι υποχρεώσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι η πολλοστή φορά που ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές και από ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, όσο οι ζημιές είναι ακόμη ορατές, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες αγρότες και στο 100% της καταστροφής που έχουν υποστεί.

Για το λόγο αυτό ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευθεί άμεσα πάνω σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποζημιώσεων των παραγωγών, ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες της Ηλείας το πότε, το πώς και με ποια ποσά θα αποζημιωθούν και καλεί τον υπουργό να απαντήσει πότε πρόκειται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις ζημιές στις καλλιέργειες των περιοχών που επλήγησαν και πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής, έγκαιρα και δίκαια, για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν.

Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές για τις ενισχύσεις 2014-2021

Κανένα χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση στους αγρότες των οφειλόμενων ποσών από επιδοτήσεις των ετών 2014 έως 2021 δεν δόθηκε στο σχετικό ερώτημα που είχε θέσει ο Μιχάλη Κατρίνης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην απάντηση που έδωσε εκ μέρους του υπουργείου ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Σταμενίτης αναφέρει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η εξόφληση αυτών των ποσών και ότι η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει, όταν θα υπάρξει ανάδοχος εταιρεία για να αναλάβει το πληροφοριακό σύστημα και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ακαρπία που αποτελεί συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής, ο υφυπουργός απάντησε ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις που να την καλύπτουν και παρέπεμψε σε μελλοντική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επισημαίνεται, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της αλλαγής του παρωχημένου κανονισμού, με την κυβέρνηση να δίνει αόριστες απαντήσεις που παραπέμπουν στο μέλλον.