Ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Ελιάς για την ελαιοκομική περίοδο 2024-2025.
Την 5η Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για θέματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25 και συγκεκριμένα για την εσοδεία του πράσινου ελαιόκαρπου των ποικιλιών “Χαλκιδικής” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” που οδήγησαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και για την επανεκκίνηση της πρώιμης εσοδείας του μαύρου ελαιόκαρπου των ποικιλιών “Καλαμών”/“Καλαμάτα” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικότερες Π.Ε. καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών ελαιοκάρπου (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους φορείς του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία.
Με το τέλος της συλλογής η ποσότητα του πράσινου ελαιοκάρπου της ποικιλίας “Χαλκιδικής” που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 185.000 τόνους, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.
Ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” που οδηγήθηκε στη επιτραπέζια χρήση δεν ξεπέρασε τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.
Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιοκάρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού αλλά και σε ορισμένες ελαιώνες, οι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν από εμπόρους σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”, και ως εκ τούτου αρκετικοί ελαιώνες δεν συγκομίσθηκαν με αποτέλεσμα απώλειες εισοδήματος και παραγωγής στη Δυτική Στερεά και Στερεά Ελλάδα.
Η ποιότητα του πράσινου ελαιοκάρπου και των δύο ποικιλιών (“Χαλκιδικής”, Αμφίσσης/“Κονσερβολιά”) είναι εξαιρετική. Οι αυξημένες τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν (ελαχιστοραγωγή, υπερποικιλία) επιβεβαιώνουν τη θετική προδιάθεση για την εξέλιξη του επιτραπέζιου ελαιόκαρπου και κατανάλωσης της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”.
Όσον αφορά στην πρώιμη εσοδεία της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” εκτιμάται στους 110.000 τόνους, ποσότητα που ενδυναμώνει τις εξαγωγές του προϊόντος, καθώς η ζήτηση του είναι ιδιαίτερα υψηλή στην επιτραπέζια αγορά.
Η κλιματική κρίση και η παρατεταμένη ανομβρία επηρεάζουν την αντοχή ελαιοδέντρων στις Π.Ε. Χαλκιδικής, Εύβοιας, Θεσσαλίας και Φθιώτιδας και προκύπτει άμεση ανάγκη ενίσχυσης.
Δυστυχώς και η φετινή χρονιά αν και ελπιδοφόρα για την ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολη την μελλοντική αποδοτικότητα επένδυσης. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στη βελανιδιά κλιματικά και επηρεάζει και στην καρποφορία της Άνοιξης του 2025.
Newsroom Agronewsbomb