Εντός 15 ημερών θα πρέπει να συμπληρωθούν οι αιτήσεις για τις ζημιές των παραγωγών όπως αναφέρει το έγγραφο του ΕΛΓΑ προς τον δήμο Ρεθύμνου.

Χαρακτηριστικά στο έγγραφο αναφέρεται: «Για τις Τ Κ. Αγίου Ιωάννη, Νιθαύρεως, Αποδούλου, Αγίας Παρασκευής, Πλατάνου, Λοχριάς, Άνω Μέρους, σας ενημερώνουμε ότι πρέπει άμεσα και το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημέρα υποβολής της αναγγελίας, να συμπληρωθούν οι αιτήσεις ζημιάς των παραγωγών. Βάσει του Φ.Ε.Κ. 1151/19-22024, για το φυτικό κεφάλαιο, το πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.) και τα αποθηκευμένα προϊόντα, πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί αρχική αίτηση ζημιάς, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ (εφόσον και η συγκεκριμένη αναγγελία ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα). Η δήλωση υποβάλλεται σε 3 αντίτυπα, (ένα λαμβάνει ο παραγωγός, ένα μένει στο αρχείο του ανταποκριτή και ένα αποστέλλεται στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ).

Να ενημερωθούν οι παραγωγοί που θα υποβάλουν Αίτηση Ζημιάς Παγίου Κεφαλαίου, ότι ενισχύσεις καταβάλλονται μόνο στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν τις προβλεπόμενες από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία διατάξεις περί νόμιμης λειτουργίας και έχουν ασφαλίσει κύρια στοιχεία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης σε Ασφαλιστικό Φορέα για τουλάχιστον ένα από τους στατιστικά συχνότερους κλιματικά κινδύνους. Ειδικότερα για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απαιτείται η κατοχή της Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας.

Featured Image

Παρακαλούμε επίσης, να μας αποσταλεί έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που να πιστοποιεί από το Βιβλίο Συμβάντων την προαναφερόμενη πυρκαγιά (συνοδευόμενη με το αίτημά σας) καθώς και το μέγεθός της, που βάσει του Φ.Ε.Κ. 1151/19-2-2024 του κανονισμού ΚΟΕ πρέπει να υπερβαίνει τα 500 στρέμματα συνολικής καμένης έκτασης.

Σημείωση: Τα προγράμματα Κ.Ο.Ε, δεν ενισχύουν την αποκατάσταση ζημιών σε αγωγούς μεταφοράς νερού, σε ελαιόδιχτα και σε περιφράξεις κάθε τύπου».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image