Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στην Ισπανία, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με δυνατότητα επάλειψης.

Αυτό το νέο προϊόν, που παρασκευάζεται μόνο με φυτικά συστατικά, προτείνεται ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο και τη μαργαρίνη και έχει αποδείξει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία σε προκλινικές μελέτες.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την καρδιά

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Εφημερίδα της Φυσιολογίας και της Βιοχημείας, δείχνει ότι αλειφόμενο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που αποτελείται από πάνω από 75% Evo και την προσθήκη άλλων φυτικών προϊόντων, μειώνει σημαντικά τις αγγειακές βλάβες σε ποντίκια με αθηροσκλήρωση σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με βούτυρο. «Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται πιθανώς στην υψηλή συγκέντρωση ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιοδραστικών ενώσεων που υπάρχουν στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπως το σκουαλένιο και η υδροξυτυροσόλη, τα οποία μειώνουν την κυτταρική οξείδωση και τον κίνδυνο αγγειακών παθήσεων»., εξήγησε ο Roberto Martínez-Beamonte, κύριος ερευνητής.

Πρόσθετα οφέλη

Featured Image

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είχαν εμπειρία σημαντική μείωση του σωματικού βάρους , που θα μπορούσε να ωφελήσει υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. «Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στη μεσογειακή διατροφή»., πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Κατάλληλο για vegan και χωρίς συντηρητικά

Αυτό το αλειφόμενο λάδι, υπογράμμισαν οι ερευνητές, είναι κατάλληλο για vegans και χορτοφάγους, καθώς δεν περιέχει ίχνη προϊόντων ζωικής προέλευσης ή συντηρητικά, πρόσθετα ή αλλεργιογόνα . Ο Jesús de la Osada, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, παρατήρησε ότι «Τα μόνα συστατικά είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βούτυρο κακάο βιολογικής προέλευσης, χωρίς χημικούς μετασχηματισμούς που παράγουν τρανς λιπαρά οξέα».

Το νέο προϊόν επεκτείνει επίσης την περίοδο προνομιακής κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιολάδου έως και δύο χρόνια, προσφέροντας λύση διατήρησης σε χρόνια υψηλής παραγωγής.

Πηγή: olivonews.it

Featured Image