Λογαριασμοί προκαλούν ψυχρολουσία, καλούνται να πληρώσουν «χρυσάφι» το πότισμα καλλιεργειών – Στις πλατείες τα πρώτα τρακτέρ μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Στα «κεραμίδια» οι αγρότες στα παρακάρλια. Αρκετοί έλαβαν τις τελευταίες μέρες λογαριασμούς ρεύματος με ποσά τα οποία προκαλούν ψυχρολουσία, καθώς καλούνται να πληρώσουν «χρυσάφι» το πότισμα των καλλιεργειών τους εξαιτίας της ανομβρίας και της ξηρασίας.
Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες καθώς όπως τονίζουν οι εξαγγελίες περί φτηνού αγροτικού ρεύματος έπεσαν στο κενό. Από τα 9 λεπτά που ήταν μεσοσταθμικά καθορισμένη η τιμή της κιλοβατώρας για το αγροτικό ρεύμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν η τιμή έχει εκτοξευθεί από 15 έως 17 λεπτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιπλέον οικονομική αιμορραγία που θα υποστούν στο ταμείο…
Την ίδια ώρα οι φετινές καλλιέργειες στα παρακάρλια και τον κάμπο μόνο δυναμικές δεν ήταν. Όσοι επένδυσαν στο βαμβάκι, το καλαμπόκι και το σιτάρι, μετρούν μόνο απώλειες. Το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό και το κέρδος ανύπαρκτο. Υπό αυτές τις συνθήκες ετοιμάζουν τα τρακτέρ τους. Η πρώτη έξοδος θα γίνει στις πλατείες των χωριών.
Στο Ριζόμυλο ήδη ο Αγροτικός Σύλλογος αποφάσισε από τις 15 Ιανουαρίου να γίνει η πρώτη «επιχείρηση» εξόδου αγροτικών μηχανημάτων. Η συμμετοχή θα κρίνει και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων και τη μορφή που θα λάβουν. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Τα προβλήματα είναι πολλά. Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση του χρόνου δεν θα υπάρχουμε. Φέτος η απόδοση από τις καλλιέργειες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ήταν απογοητευτική», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΑΣ Ριζομύλου Χάρης Σεσκλιώτης, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της κατάστασης που επικρατεί.
Ταμπλάς με το αγροτικό ρεύμα
Στα περισσότερα αγροτόσπιτα του Ριζομύλου τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναβρασμός. Μόλις ξεκίνησαν να αποστέλλονται οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί αγροτικού ρεύματος σήμανε συναγερμός. Άλλα ποσά υπολόγιζαν ότι θα πληρώσουν οι παραγωγοί και άλλα καλούνται να καταβάλουν. Η τιμή της κιλοβατώρας κατά μέσο όρο διαμορφώνεται από 12 έως 17 λεπτά όπως λένε και διαμαρτύρονται έντονα.
«Η κυβέρνηση είχε μιλήσει ξεκάθαρα για τα τιμολόγια Γαία που είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο παραγωγός. Αυτό δεν ισχύει στην πράξη, όπως με ενημέρωσαν πολλοί συνάδελφοι προβληματισμένοι», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σεσκλιώτης. «Υπό αυτές τις συνθήκες και με το κόστος παραγωγής να είναι στα ύψη δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν τέτοιοι λογαριασμοί» εκτίμησε επίσης ο ίδιος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το φετινό καλοκαίρι ήταν άνυδρο. Η έντονη ξηρασία υποχρέωσε τους περισσότερους παραγωγούς να ποτίσουν ακόμη περισσότερες ώρες τα κτήματά τους, ώστε να πετύχουν μία καλύτερη στρεμματική απόδοση και μία βελτιωμένη ποιότητα στα προϊόντα τους. Τώρα καλούνται να πληρώσουν αδρά…για αυτό.
«Μπαίνουμε μέσα, θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια»
Μεταφέροντας το κλίμα από τα παρακάρλια χωριά ο κ.Σεσκλιώτης διαπιστώνει ότι επικρατεί εύλογος προβληματισμός κυρίως για το μέλλον των παραγωγών. Οι καλλιέργειες που κάποτε εξασφάλιζαν ένα σημαντικό εισόδημα σήμερα έχουν πέσει στα τάρταρα. Η τιμή στο βαμβάκι φέτος δεν ξεπέρασε τα 0,50 λεπτά. Ακόμη και με απόδοση 350 κιλά ανά στρέμμα οι αγρότες μπήκαν μέσα, αφού το κόστος παραγωγής ανήλθε στα 320 ευρώ.
Μεγάλες οικονομικές απώλειες καταγράφηκαν επίσης στο καλαμπόκι και το σιτάρι. Μόνοι ευνοημένοι σε έναν βαθμό όσοι έσπειραν τριφύλλια, τα οποία διατίθενται κυρίως για ζωοτροφές. «Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σταδιακά πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν, εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα» εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου.
Χάρης Σεσκλιώτης: Ο,τι έχουμε κερδίσει ήταν μόνο μετά από αγώνες, γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος
Μαρσάρουν τα τρακτέρ
Μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για κινητοποιήσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ετοιμάζονται για κατά τόπους συνελεύσεις προκειμένου να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων.
Τα προβλήματα αιχμής που θέτουν ενόψει των επικείμενων κινητοποιήσεων οι αγρότες είναι οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ενώ παλεύουμε και με το υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος, πετρελαίου, εφοδίων κ.α..
Επίσης ζητούν να προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο καθώς με τις σημερινές τιμές δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Πολλοί είναι εκείνοι που εξαιτίας της δυσβάσταχτης τιμής του πετρελαίου καλλιεργούν τα μισά ή και λιγότερα στρέμματα αφού το κόστος παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα και δεν μπορούν να το καλύψουν. Την ίδια ώρα, οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα χαμηλές παρότι τελικά μέσω των εμπόρων τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στο τραπέζι του καταναλωτή.
Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σεσκλιώτης οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. «Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να σκεφτούν πως ό,τι έχουμε κερδίσει έγινε μόνο μετά από αγώνες», κατέληξε ο ίδιος, ευελπιστώντας ότι στο «προσκλητήριο των νέων αγωνιστικών μορφών δράσης θα είναι παρόντες οι πολλοί», όπως αναφέρει.
Πηγή: Ταχυδρόμος