Η Ένωση Παραγωγών και Εξαγωγέων Φράουλων και Κόκκινων Φρούτων της Ουέλβα (Freshuelva), η Ένωση Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών της Επαρχίας Ουέλβα, η Cooperativas Agro-Alimentarias Huelva, η Asaja-Huelva, η UPA-Huelva και η Ένωση Αρδευτικών Κοινοτήτων της Huelva (Corehu) έχουν δείξει την ανησυχία τους για την έλλειψη βροχοπτώσεων και τη μη υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών που απαιτούν εδώ και δεκαετίες, συνέπεια της οποίας είναι η έναρξη ισχύος, τον Ιανουάριο, της περικοπής άρδευσης κατά 50% που συμφωνήθηκε από η επιτροπή ξηρασίας Tinto-Odiel-Piedras.

Οι οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο ακραία, εάν είχαν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις στα διάφορα υδρολογικά σχέδια και είχαν αναληφθεί οι εργασίες που δηλώθηκαν ως γενικού συμφέροντος του κράτους.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η έναρξη ισχύος αυτής της περικοπής θα σημάνει καταστροφή όχι μόνο για τη γεωργία, η οποία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τις καλλιέργειές της κατά τις αρχικές εκστρατείες, αλλά θα επηρεάσει επίσης σοβαρά την επαρχία Huelva γενικότερα.

Featured Image

Με αυτή την έννοια, συμφώνησαν να συνεχίσουν στα τέλη Ιανουαρίου, οι κινητοποιήσεις αναβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της εμμονής της πολύ σοβαρής κατάστασης των αγροτών της επαρχίας.

Αν και έχει αποδειχθεί ότι η Χούντα της Ανδαλουσίας, μετά την αναβολή των κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Νοέμβριο, άρχισε να εκτελεί τις υποδομές που ζητά ο κλάδος, η βραδύτητα στην εκτέλεση δεν τις καθιστά βραχυπρόθεσμες λύσεις. Από την άλλη, τα έργα που είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας στερούνται απαντήσεων ή λύσεων βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, οι οργανώσεις απαιτούν μια προσπάθεια συμπλήρωσης των ενεργειών που πραγματοποιεί η Χούντα της Ανδαλουσίας, όπως στην περίπτωση της έγκρισης της εκτέλεσης της βελτίωσης της υδροληψίας του φράγματος Andévalo στην οποία πρόκειται να επενδύσει η περιφερειακή διοίκηση. 26 εκατομμύρια.

Επιπλέον, οι οργανώσεις θα ζητήσουν έκτακτη συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Hugo Morán, όσο και με την Υπουργό Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης, Carmen Crespo, για να τους ενημερώσουν ότι η ύπαιθρος «βρίσκεται σε τέτοια μια ακραία κατάσταση που απαιτεί επειγόντως μέτρα που έχουν άμεσο αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αγροτικές εκστρατείες της επαρχίας».

Featured Image