Η λίμνη Τριχωνίδα, στην Αιτωλοακαρνανία, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και όγκο νερού, στην Ελλάδα, ενώ από τα νερά της αρδεύονται αρκετοί κάμποι στο συγκεκριμένο νομό.
Όπως μας αναφέρουν όμως αγρότες από χωριά πέριξ της λίμνης “λόγω της ξηρασίας και του γεγονότος ότι σε αρκετά σημεία έχει να βρέξει 6 και 7 μήνες, έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με τις αρδεύσεις, ενώ σε δραματική κατάσταση είναι οι ελαιοκαλλιέργειες.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παμφίας, Νώντας Γιαννέλος: “έχει συντελεστεί ήδη τεράστια καταστροφή στην περιοχή μας από την ξηρασία, τόσο ως προς την παραγωγή κυρίως ελιάς, βρώσιμης και λαδολιάς, όσο και οικολογική, καθώς είμαστε δίπλα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα και βλέπουμε τα νερά της να έχουν υποχωρήσει δραματικά και να έχουν μπει έως και 100 μέτρα μέσα. Δυνατότητα ποτίσματος δεν έχουν όλοι οι αγρότες στην περιοχή μας, καθώς δεν καλύπτονται όλοι από τα ΤΟΕΒ. Επίσης, πρέπει να πω ότι περιμένουμε ακόμα να τρέξουν τα έργα τα αρδευτικά, τόσο για το δικό μας ΤΟΕΒ, για εργασίες συντήρησης κ.λπ, όσο και το μεγάλο έργο στην Μακρυνεία, που αφορούσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενα”.
Από την… απέναντι πλευρά της λίμνης τώρα, στο χωριό Καινούργιο, οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες, λόγω των προβλημάτων με τα δίκτυα και των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων που έχουν λεηλατηθεί, όπως αναφέρει προβληματισμένος για τη γενικότερη κατάσταση της αγροτικής οικονομίας, ο πρόεδρος του τοπικού ΑΣ, κ. Περικλής Παπασάικας.
Σύμφωνα με τον ίδιο σε κοντινές περιοχές, τα κόστη άρδευσης αυξήθηκαν πολύ φέτος, λόγω του ότι παρατηρήθηκαν και αυξήσεις στα πάγια κατά 100%. “Οι ελιές μας εδώ οι Καλαμών, οι περισσότερες είναι σταφίδα από την ανομβρία και παλεύουμε να σώσουμε πλέον τα δέντρα”, καταλήγει.
Newsroom Agronewsbomb