Ακαρπία δέντρων και αφραγκία αγροτών πάει τα Καλαμών σε εγκατάλειψη, με ένα μέτρο χορτάρι τα κτήματα.

Σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της αδιαφορίας και της πολιτείας έχει περιέλθει το εθνικό προϊόν της ελιάς Καλαμών.

Πλήρης αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατηρούν τα τελευταία έτη, χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί με Καλαμών. Αν και έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε αγορά γης, φυτεύσεις, μηχανήματα και λοιπές εισροές διαπιστώνουν την παντελή αδιαφορία της επίσημης πολιτείας και δη του υπουργείου που θέλει να τιτλοφορείται… Αγροτικής Ανάπτυξης… αλλά μόνο αυτό δεν κάνει.

Η χρονιά φέτος στην Καλαμών ξεκίνησε με τιμές παραγωγού για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων γύρω στα 1,00 με 1,10 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές, όμως, όπως μας καταγγέλλουν αγρότες, όχι κέρδος δεν αφήνουν, αλλά βάζουν “μέσα” οικονομικά χιλιάδες οικογένειες. Ειδικά σε περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Φθιώτιδα, η ένδεια και η φτώχεια στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί που σημειωτέον φέτος αναμένουν και μηδενική παραγωγή λόγω ακαρπίας, είναι χαρακτηριστικές…

Μια ποσότητα ελιάς περσινής πλέον εσοδείας παραμένει σε κάδες και παρόλη την κινητικότητα με το ελαιόλαδο και τις τιμές του που αυξάνουν ημέρα με την ημέρα, παρακολουθούμε πως το εμπόριο της Καλαμών δεν σηκώνει κεφάλι, με το μέσο όρο να μην περνάει τα 60 λεπτά. Όπως καταγγέλλουν στο Agronewsbomb έμπειροι παραγωγοί “μας έλεγαν πως με την απόφαση Αποστόλου-Γεωργαντά για το Kalamata Olives θα ανοίξει η αγορά και θα ωφεληθεί ο παραγωγός. Τελικά, όσο ισχύει αυτή η απόφαση, οι τιμές κατρακυλούν και φαίνεται πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Με την φετινή ακαρπία και τη γενική ακαρπία που παρατηρείται, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό λιοστασιών παραμένουν απεριποίητα, ακλάδευτα και το χορτάρι έχει φτάσει και ξεπεράσει το 1 μέτρο”.

Featured Image

“Χαλιά μαύρα είναι οι ελαιώνες με Καλαμών στην περιοχή μας. Τα μισά κτήματα και ίσως περισσότερα είναι παρατημένα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ρευστότητα των αγροτών και δεν μπορούμε οι παραγωγοί να τα φροντίσουμε όπως πρέπει, με αποτέλεσμα λόγω και της τιμής της ελιάς της χαμηλής, να κινδυνεύουν τα χωράφια να μετατραπούν σε δάση”, τονίζει στο Agronewsbomb ο Σάκης Μαύρος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από την Αρκίτσα Φθιώτιδας.

Για δύσκολη κατάσταση σε σχέση με την τιμή, που οδηγεί τους αγρότες να μπουν οι ίδιοι στη μεταποίηση και να συνεργαστούν για να τα βγάλουν πέρα, κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ίδια περιοχή, όπου φορείς και λοιποί παράγοντες έταζαν “λαγούς με πετραχήλια” στους αγρότες, αν πέρναγε η (καταρριφθείσα από το ΣτΕ) απόφαση Αποστόλου-Γεωργαντά, ότι δηλαδή και καλά οι τιμές θα ανέβαιναν, οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό που τώρα αποκαλύπτεται. Σύμφωνα δε με κάποιους παραγωγούς, το 50% ίσως και παραπάνω των κτημάτων στον κάμπο Μεσολογγίου, έχει πάει σε πλήρη εγκατάλειψη.

Η κατάσταση στην Καλαμών είναι κρίσιμη και η κυβέρνηση με το ΥπΑΑΤ πρέπει μια φορά να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image