Ακολουθεί η επιστολή προς τους:

Υπουργό Αγρ. Αν. & Τροφίμων.
κ. Αυγενάκη Ελευθέριο

Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α.
κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

Βουλευτές Αρκαδίας
κ. Βλάση Κωνσταντίνο,

κ. Παπαηλίου Γεώργιο,

κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
κ. Πτωχό Δημήτριο

Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας
κ. Μανδρώνη Κωνσταντίνο

Δήμαρχο Τρίπολης
κ. Τζιούμη Κωνσταντίνο

Αξιότιμοι κύριοι,

ως εκπρόσωποι των παραγωγών της Αρκαδίας, σας γνωρίζουμε ότι δυστυχώς και φέτος συνεχίζονται οι άσχημες χρονιές για τις κυριότερες καλλιέργειες της περιοχής μας.

Τα μήλα της Αρκαδίας και ειδικά αυτά της ποικιλίας Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως, τα οποία είναι ένα ΠΟΠ προϊόν, εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό ακαρπίας, αλλά σε εξίσου σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα τα κεράσια και τα βύσσινα της Αρκαδίας.

Featured Image

Η αιτία του εν λόγω προβλήματος, κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται στον ήπιο χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά τη διάρκειά του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν τα δέντρα να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους και να επηρεαστούν αρνητικά οι φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Επίσης, έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι καλλιέργειες των κτηνοτροφικών ψυχανθών αλλά και των χειμερινών σιτηρών,

λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας. Οι παραγωγές

αναμένονται μειωμένες σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70%, τη στιγμή που όλα τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν ήδη δαπανηθεί.

Ένα τελευταίο πρόβλημα που θα θέλαμε να επαναφέρουμε είναι αυτό των ζημιών από περονόσπορο που αντιμετώπισαν οι αμπελοκαλλιεργητές της Αρκαδίας, κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο, από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, κάτι για το οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Λόγω του αυξημένου φορτίου την περσινή καλλιεργητική περίοδο, ο περονόσπορος έχει αρχίσει και φέτος να κάνει την εμφάνισή του και ήδη προκαλεί ζημίες στους αμπελώνες, κάτι που αναγκάζει τους παραγωγούς να προβούν σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες με το αντίστοιχο κόστος, αλλά θα ζημιώσει και την αναμενόμενη παραγωγή.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα με πολύ δυναμικό τρόπο και δυστυχώς ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που δέχεται πρώτος της αρνητικές της συνέπειες.

Οι παραγωγοί, εκτός όλων των δυσμενών συνθηκών, μέσα στις οποίες καλούνται να καλλιεργήσουν, με το αυξημένο κόστος ενέργειας, πετρελαίου και αγροτικών εισροών, επιπλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πού τελικά εξανεμίζουν το εισόδημά τους.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) να μεριμνήσουν για την εξεύρεση των κατάλληλων μέτρων και της αντίστοιχης χρηματοδότησης, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται, για να αντισταθμιστεί το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών μας, τόσο από την ακαρπία των δέντρων, την έντονη ανομβρία αλλά και τον περονόσπορο της περσινής αμπελοκομικής περιόδου.

Περιμένουμε τις ενέργειες σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

Με εκτίμηση,

Για τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤHΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ « Η ΕΝΩΣΗ »

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Featured Image