Για όσους δεν βίωσαν την καλλιέργεια του καπνού, ίσως να μην τους αγγίζει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι οι παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα θα τους ταξιδέψουν κάποιες δεκαετίες στο παρελθόν.

Πλησιάζει ο Μάης ο μήνας που πριν αρκετά χρόνια τέτοια εποχή οι “λάκες” ήταν έτοιμες για το φύτεμα και γινόταν καταπράσινες γεμάτες από ζωή, φωνές και γέλια… μικροί μεγάλοι έδιναν το παρών για να βγάλουν το φιντάνι από τις βραγιές, να το φυτέψουν, να το σκαλίσουν και ούτω καθεξής. Πόσο κόσμο συναντούσε κανείς τότε στα “χέρσα και έρημα” σήμερα χωράφια;

Τότε τα καπνά κρατούσαν ζωντανή την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων του χωριού και της γειτονιάς, όλοι αντάμα μια οικογένεια μοιραζόντουσαν το κάθε τι.

Σήμερα παντού ερημιά και στα χωράφια μόνο τα χόρτα και η εγκατάλειψη κυριαρχεί, οι περισσότεροι πλέον κλεισμένοι στο καβούκι τους, μοιράζονται την μοναξιά τους στο χαζοκούτι της τηλεόρασης και στο διαδίκτυο.

Featured Image

Τότε αν και η στέρηση, η κούραση και το λιοπύρι ήταν αναπόφευκτα στη ζωή τους, τα πρόσωπα όλων ήταν γαλήνια, γεμάτα ζωντάνια και χαμόγελο.

Σήμερα οι περισσότεροι ζουν στην ανάπαυλα απολαμβάνουν τις ανέσεις και την πολυτέλεια, αλλά παρόλα αυτά η μελαγχολία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και το χαμόγελο πλέον ανύπαρκτο στα χείλη τους.

Κείμενο: Χαράλαμπος Τσιτσιβός στο potamoulanews

Πηγή: agriniopress.gr

Featured Image