«Στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.
Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, τόσο του ΥπΑΑΤ, όσο και της κυβέρνησης συνολικά, η ανάταξη της Θεσσαλίας μας.
Με συνεργασία και συνέργεια, προχωράμε μπροστά, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της Περιφέρειάς μας».
Αυτά δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που συνυπέγραψε μαζί με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τον αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τους Υφυπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά και Χρήστο Δήμα.
Σύμφωνα με αυτή, θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η Σεπτεμβρίου ως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Η ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, δίνεται σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2023/2831 της Επιτροπής της 13ης Δεκεμβρίου 2023, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και μη απαλλασσόμενες και δεν απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του δ τριμήνου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον σε σχέση με το μέγιστο κύκλο εργασιών του δ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας, καθώς και επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του αθροίσματος του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου ως και Δεκεμβρίου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον σε σχέση με το μέγιστο άθροισμα του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας. Η ενίσχυση ανέρχεται σε ποσό ίσο με μέρος της ως άνω μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης τις 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ από την 13η Αυγούστου έως και την 23η Αυγούστου 2024.
Newsroom Agronewsbomb