Αιγυπτιακά πορτοκάλια με Chlorpyrifos

Στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε έλεγχος στα ισπανικά σύνορα σε φορτίο πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, στο οποίο βρέθηκε υψηλό επίπεδο υπολειμμάτων του απαγορευμένου εντομοκτόνου Chlorpyrifos, όπως το Hortoinfo μπόρεσε να εξακριβώσει όταν συμβουλευτεί τα έγγραφα των αρμόδιων όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με αυτά τα γεγονότα, που εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανίχνευσαν παρουσία στα αιγυπτιακά πορτοκάλια του προαναφερθέντος εντομοκτόνου, σε αναλογία 0,086 ± 0,042 mg/kg – ppm, όταν το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) έχει οριστεί στο ελάχιστο ανιχνεύσιμο στο εργαστήριο, 0 ’01 mg/kg – ppm.

Δεδομένων αυτών των γεγονότων που το RASFF χαρακτήρισε ως σοβαρά, οι ισπανικές αρχές προχώρησαν στην αποτροπή της εισόδου αυτών των πορτοκαλιών στη χώρα, ειδοποιώντας τους αποστολείς για την απόρριψή τους.

Chlorpyrifos

Featured Image

Είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με μεγάλο βαθμό καταπολέμησης και υψηλή διεισδυτική δύναμη, που δρα στα έντομα με επαφή, κατάποση και εισπνοή. Ελέγχει ένα ευρύ φάσμα μυζητικών και μασητικών εντόμων.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, όπως είχε δημοσιεύσει τότε το Hortoinfo, ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του Chlorpyrifos λόγω της επικινδυνότητάς του.

Μια ομάδα ερευνητών από τις σχολές Φαρμακευτικής και Βιοχημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (UBA), μαζί με επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Comahue (Αργεντινή), επαλήθευσαν ότι η έκθεση σε χαμηλές δόσεις Chlorpyrifos (CPF) προκαλεί το στήθος Καρκίνος.

Μετά τη μείωση των MRL για αυτή την ουσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος ενέκρινε την απόσυρση των σκευασμάτων με βάση το Chlorpyrifos (αιθυλ), για χρήση σε καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς, πεπόνι, καρπούζι, πατάτα. λάχανο, αγκινάρα, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, επιτραπέζιο σταφύλι, βατόμουρο και βατόμουρο.

Πηγή: hortoinfo

Featured Image