Πρωτοπόρος κτηνοτρόφος από τη Πτολεμαΐδα αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, κάνοντας τεχνητή σπερματέγχυση με κατεψυγμένο σπέρμα σε καθαρόαιμα ζώα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Ματκάρη, παραγωγό από την Πτολεμαΐδα του νομού Κοζάνης, που δεν είναι απλώς ένας ακόμη παραγωγός κατσικίσιου γάλακτος. Ξεχωρίζει ως ένας από τους λίγους κτηνοτρόφους στην Ελλάδα που ασχολούνται με την εκτροφή της καθαρόαιμης φυλής κατσικιών French Saanen.

Πρόκειται για μία από τις πιο παραγωγικές φυλές κατσικιών σε γάλα παγκοσμίως και η φάρμα του, Farm Matkaris, πρωτοπορεί, ούσα η πρώτη στη χώρα που εφαρμόζει τεχνητή σπερματέγχυση με κατεψυγμένο σπέρμα από το παγκοσμίου φήμης γαλλικό κέντρο γενετικής βελτίωσης Capgènes.

Η φυλή French Saanen: Μια επένδυση στο μέλλον

Η φυλή French Saanen είναι γνωστή παγκοσμίως για την υψηλή γαλακτοπαραγωγή της και ο Δ. Ματκάρης είναι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που διαθέτει καθαρόαιμες κατσίκες αυτής της φυλής, με γενεαλογικό πιστοποιητικό (πεντιγκρί).

«Στην Ελλάδα είμαστε ελάχιστοι άνθρωποι που έχουμε κατσίκες French Saanen με πεντιγκρί», δηλώνει ο ίδιος στο Agronewsbomb, αναδεικνύοντας την εξαιρετική σπανιότητα και την αξία αυτής της επένδυσης. Το συγκεκριμένο γενετικό υλικό προέρχεται αποκλειστικά από το γαλλικό κέντρο γενετικής βελτίωσης Capgènes, από το οποίο είναι και ο μοναδικός πιστοποιημένος προμηθευτής αυτής της φυλής.

Για τον Δ. Ματκάρη, η επιλογή της Saanen δεν ήταν τυχαία. Η συγκεκριμένη φυλή όχι μόνο παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος, αλλά είναι επίσης ανθεκτική και προσαρμόζεται καλά σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Αυτό την καθιστά ιδανική για την ελληνική ύπαιθρο, όπου οι συνθήκες μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Η επιλογή της φυλής Saanen, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής, αποτελεί για τον κ. Ματκάρη μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που στοχεύει στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του γάλακτος.

Τεχνητή σπερματέγχυση: Η καινοτομία που φέρνει επανάσταση

Featured Image

Η φάρμα Ματκάρη είναι η πρώτη φάρμα στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τεχνητή σπερματέγχυση με κατεψυγμένο σπέρμα από το κέντρο Capgènes σε καθαρόαιμες κατσίκες της φυλής French Saanen από το ίδιο κέντρο. Αυτός που καθοδηγεί τον Δ. Ματκάρη και πραγματοποιεί τη διαδικασία, είναι ο Δημήτρης Μάντης, ο επίσημος εκπρόσωπος της Capgènes για την Ελλάδα και την Κύπρο και υπεύθυνος της “Mantis Farm Management”. Ο Μάντης καθοδηγεί τον Ματκάρη σε όλα, από τη διατροφή και τη διαχείριση, μέχρι τη διαδικασία της σπερματέγχυσης.

Όπως εξηγεί ο Ματκάρης, «τεχνητή σπερματέγχυση κάνουμε στην Ελλάδα εγώ κι άλλοι 7-8 σε αυτήν την ράτσα. Αυτό είναι κάτι νέο στην Ελλάδα και ξεκίνησε το 2021 με πιστοποιημένο σπέρμα, και είμαι ο πρώτος που κάνει τεχνητή σπερματέγχυση σε ζώα με πεντιγκρί».

Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να χρησιμοποιήσουν σπέρμα υψηλής γενετικής αξίας, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς ζώων ή φυσικής επαφής, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών και αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα. Η διαδικασία πραγματοποιείται με σπέρμα που προέρχεται από την Capgènes, το οποίο υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους και πιστοποιήσεις, προτού αποσταλεί για χρήση. Αυτό διασφαλίζει τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος και την υγεία των ζώων που συμμετέχουν στη διαδικασία, παρέχοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν απόγονα υψηλής ποιότητας.

Το αποτέλεσμα; Ζώα με καλύτερη απόδοση σε γάλα, αυξημένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και μεγαλύτερη αντοχή στις κλιματικές συνθήκες.

Η φάρμα Matkaris: Ένα πρότυπο για την Ελλάδα

Η Farm Matkaris δεν στοχεύει μόνο στην παραγωγή γάλακτος, αλλά και στη διάθεση καθαρόαιμων κατσικιών υψηλής γενετικής αξίας στην αγορά. Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού βασίζεται στη δέσμευση του Ματκάρη για συνεχή βελτίωση και στη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών, όπως η τεχνητή σπερματέγχυση. Αυτή η τεχνική, παρά τις αρχικές προκλήσεις και το κόστος, προσφέρει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για τη φάρμα, αλλά και για τους κτηνοτρόφους που θα προμηθευτούν τα ζώα του. Ο Δ. Ματκάρης επισημαίνει ότι σκοπός του είναι να γίνει η φάρμα του μια από τις πιο παραγωγικές στην Ευρώπη, με απογόνους που θα αποτελέσουν πρότυπα για την παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος. Αυτό το όραμα αντικατοπτρίζεται στη στρατηγική του, καθώς δίνει μεγάλη έμφαση στη γενετική βελτίωση του κοπαδιού του, στη διασφάλιση της υγείας των ζώων και στην αύξηση της αποδοτικότητας.

Πωλήσεις ζώων υψηλής γενετικής αξίας

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Farm Matkaris είναι η δυνατότητα πώλησης ζώων εξαιρετικής γενετικής αξίας. Οι καθαρόαιμες κατσίκες French Saanen, που εκτρέφονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, έχουν υψηλό παραγωγικό δυναμικό, καθιστώντας τις πολύτιμες για όσους θέλουν να βελτιώσουν τα κοπάδια τους ή να επενδύσουν σε ποιοτική παραγωγή γάλακτος. Με την αξιοπιστία που παρέχει η συνεργασία με την Capgènes και τη χρήση τεχνητής σπερματέγχυσης, η Farm Matkaris μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα των ζώων που διαθέτει στην αγορά. Η καινοτομία και η τεχνογνωσία του Δημήτρη Ματκάρη, με τη συνεχή καθοδήγηση και στήριξη του Δημήτρη Μάντη, τον τοποθετούν στην αιχμή της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η φάρμα του δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στην αγορά κατσίκια που θα διαμορφώσουν το μέλλον της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image