Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας ενώ έχει προγραμματίσει προσυγκέντρωση στα Κυριακοσέλια Ραμνής Αποκορώνου στις 15.00 το μεσημέρι, απευθύνοντας κάλεσμα στο κοινό να συμμετέχει:

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση τεράστιων πυλώνων (400τμ βάση, 35μ ύψος), που θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, δίπλα από τα όρια των οικισμών και πάνω από κατοικίες εκτός οικισμού. Είναι φανερό ότι το έργο θα επηρρεάσει το περιβάλλον, θα αλλάξει η φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, ενώ κανείς δεν απαντάει τί επιπτώσεις θα έχει η ακτινοβολία που θα εκπέμπεται ,στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο δεν θα εξασφαλίσει φτηνή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των «πράσινων» επενδυτών που περιμένουν στην σειρά για μεγαλύτερα κέρδη. Αποτελεί πρόκληση να ακούμε να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο , την ίδια στιγμή που το ρεύμα πωλείται σαν πανάκριβο εμπόρευμα, με συνέπεια εκατοντάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, να ζουν με τον φόβο της διακοπής.

Featured Image

Βλέπουμε το κράτος να εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 50% στα κέρδη τους. Αντίθετα εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να προστατευθεί το εισόδημα μας, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα ώστε να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Η κυβέρνηση μπροστά στις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα, επικαλέστηκε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Οι εξελίξεις δείχνουν όμως που πάει ο αφρός…. Τα χρήματα βρίσκονται όταν είναι να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των λίγων. Μάλιστα όταν ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων, ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και καλλιεργούμε από γενιά σε γενιά, μπαίνει σε προτεραιότητα το κόστος και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα μέλη μας , όλο τον Αποκορωνιώτικο λαό και τους φορείς του να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην ορμητική επίθεση των Μονοπωλίων Ενέργειας στον τόπο μας. Αν νομίζουν ότι θα δεχτούμε να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και ο τόπος μας να μετατραπεί σε νταμάρι είναι βαθιά γελασμένοι! Απαιτούμε να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επένδυση και να σχεδιαστεί η υλοποίηση με υπογειοποίηση του καλωδίου.
Όλοι και όλες στην συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Κυριακή 31 Μαρτίου!

Προσυγκέντρωση στα Κυριακοσέλια της Ραμνής Αποκορώνου, όπου βρίσκεται το σημείο εισόδου της γραμμής μεταφοράς στον Αποκόρωνα, στις 3:00 μ.μ. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του ιδρύματος «Αγία Σοφία» στους Άγιους Πάντες στις 5:00 μ.μ.».