Σε θετική κατεύθυνση αλλά χωρίς να λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών χαρακτηρίζουν οι αγρότες της Τριφυλία τη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία σχετικά με την άδεια παραμονής σε μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας.
Η σχετική τροπολογία προβλέπει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Ένα μέτρο που όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων θα έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί από τα προηγούμενα χρόνια , καθώς τώρα ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργατών γης έχει φύγει από το χώρα μας. Από την άλλη υποστηρίζουν ότι θα νομιμοποιήσει τους υπάρχοντες που είναι θετικό και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους παραγωγούς , αλλά δε θα φέρει νέα εργατικά χέρια που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας. Για ακόμη μια φορά επισημαίνουν ότι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα ζήτημα που πρέπει η πολιτεία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους αγροτικούς φορείς να το συζητήσει για να βρουν τη λύση του.
Χαρακτηριστικά από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων ο πρόεδρος Ασημάκης Ντεμερούκας επεσήμανε: «Το παρόν νομοσχέδιο σίγουρα βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη των εργατών γης. Δίνει την ευκαιρία σε εργάτες που εργάζονται στην χώρα μας για πάνω από 3 χρόνια να βγάλουν επιτέλους μια ισχυρή άδεια εργασίας με δικαιώματα. Το συμφέρον για το ελληνικό κράτος είναι τεράστιο. Από το παράβολο της αρχικής αίτησης στα 300 ευρώ έως την καθημερινή εισφορά του εργόσημου στο 10 τοις εκατό του ημερομισθίου.
Εάν αυτή η τροπολογία είχε ψηφιστεί πριν από το 2021 ίσως να είχαμε ελέγξει την μαζική έξοδο εργατών από την χώρα μας προς άλλες τις μεσογείου, οι οποίες δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό που έρχεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση το 2024.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών παραμένει και πρέπει η πολιτεία να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους αγρότες και τα όργανα τους για να συζητήσουν τις ρίζες του προβλήματος. Μια επόμενη καλή κίνηση θα ήταν επιτέλους να αυξήσει τους υπαλλήλους στις Πρεσβείες και στις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης έτσι ώστε να γίνονται σε ταχύτερο χρόνο οι διαδικασίες πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας τόνισε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κυρίως για τους εργάτες, αφού πλέον θα μπορούν να είναι νόμιμοι και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα και κατά συνέπεια θα μπορούμε και εμείς να απασχολούμε νόμιμους εργαζόμενους και με ασφάλεια. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει.
Δεν λύνει όμως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη σε εργατικά χέρια , είναι μια τροπολογία που αφορά τους εδώ εργάτες , που μπορούμε να πούμε ότι αποκτούν ένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα μας και να μην πάνε σε άλλες χώρες. Λύνει μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος που υπάρχει.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που το είχαμε παλέψει σαν Σύλλογος μαζί με άλλους συλλόγους. Ετσι νομιμοποιούνται αυτοί που ήδη εργάζονται εδώ και είμαστε και εμείς καλυμμένοι απέναντι στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας , αφού θα μπορούμε να τους έχουμε ασφαλισμένους και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Ουσιαστικά το κράτος λύνει ένα πρόβλημα που ήταν στα δικά του χέρια.
Αρχίζει να μπαίνει μια τάξη , σε ένα μικρό κομμάτι και μαζί με τους μετακλητούς που θα έρχονται και θα είναι καταγεγραμμένοι συμπληρώνεται ένα κομμάτι σε αυτόν το μεγάλο πάζλ».
Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία» ανέφερε: «Η τροπολογία που ψηφίστηκε δε θα φέρει καινούργιους εργάτες, απλά οι εργάτες που ήδη είναι εδώ θα μπορούν να είναι νόμιμοι και κατά συνέπεια και εμείς να τους απασχολούμε με εργόσημο και αυτό είναι θετικό. Το θέμα είναι ότι λείπουν εργάτες από τον αγροτικό τομέα. Το μέτρο αυτό αφορά τους εργάτες που είναι ήδη στη χώρα μας και για το κράτος θα φέρει έσοδα μέσω του ΕΦΚΑ που θα ασφαλίζονται.
Θεωρώ όμως ότι δε λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών που υπάρχει , γίνεται νομιμοποίηση και καλώς γίνεται , αλλά δε θα φέρει νέο κόσμο.
Είναι ένα μέτρο που σίγουρα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα ώστε να έχουν ένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα μας , καθώς το όνειρο κάθε εργάτη που έρχεται εδώ είναι να πάει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα».
Πηγή: eleftheriaonline.gr