Featured Image

Ενδιαφέρον υπάρχει ειδικά για βοσκοτοπικά δικαιώματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, ωστόσο, υπάρχουν και παραγωγοί που περιμένουν να δουν την τελική αξία των δικαιωμάτων.

Ποτέ δεν έπαψε το ενδιαφέρον για αγορά και πώληση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, παρότι μάλιστα.

Η κα Κωνσταντίνα Μάζη, υπεύθυνη ΚΥΔ από την Σπάρτη

Η κα Κωνσταντίνα Μάζη από το κέντρο υποστήριξης και συμβουλευτικής αγροτών “Αγροανάπτυξη” με έδρα στη Σπάρτη, η οποία έχει και εμπειρία πολλών ετών στο ΟΣΔΕ δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “ενδιαφέρον για αγορά και πώληση δικαιωμάτων, δηλαδή μεταβίβαση πάντα υπήρχε, όπως και ενδιαφέρον. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία που είναι αναγκαία καθώς πολλοί παραγωγοί δεν εισπράττουν τα χρήματα που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να εισπράξουν από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, ειδικά από την στιγμή που το εθνικό απόθεμα μπορεί να δώσει μόνο μια φορά δικαιώματα σε νεοεισερχόμενους στον τομέα. Μέσω της διαδικασίας οι παραγωγοί που αγοράζουν δικαιώματα συμπληρώνουν τις εκτάσεις που τους λείπουν με απλά λόγια. Αυτή τη στιγμή οι όποιες συμφωνίες, γίνονται με βάση την κατοχυρωμένη από κάθε παραγωγό μοναδιαία αξία δικαιώματος, αφορούν δε στην περιοχή μας, βοσκοτοπικά δικαιώματα, αλλά και δενδρώδη”.

Πρόβλημα το κτηματολόγιο

Σύμφωνα με την κα Μάζη, μεγάλο ρόλο στην ανάγκη για αγορά δικαιωμάτων έχει παίξει και το κτηματολόγιο καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί που διαπιστώνουν πως έχουν γη χωρίς δικαιώματα.

Featured Image

Η κατάσταση σε Λέσβο και Λάρισα

Δεξιά στη φωτογραφία ο κ. Γιάννης Φλωρίδης

Όπως λέει για παράδειγμα στο Agronewsbomb ο Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου: “είναι πάρα πολύ μπερδεμένη η κατάσταση με τα δικαιώματα και τους τίτλους και δεν ξέρουμε ακόμα και σήμερα την τελική τους αξία, με αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό να έχουν παγώσει ή περιοριστεί τέτοιες πράξεις μεταξύ των παραγωγών. Αυτό γίνεται γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί κανείς την αξία των δικαιωμάτων του, την στιγμή που ακούει ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και αλλαγές στην ΚΑΠ. Με απλά λόγια δεν ξέρει την αξία των δικαιωμάτων που κατέχει, για να ξέρει και πόσο να πουλήσει. Το αυτό και ο αγοραστής, πάει στα τυφλά… Βέβαια υπάρχουν αγοραστές που ρισκάρουν και αγοράζουν με βάση την αξία των δικαιωμάτων που πληρώθηκε ο πωλητής μέσα στη χρονιά. Μεγάλο θέμα είναι για κάποιους παραγωγούς το γεγονός ότι έχουν μπλοκαριστεί τα ΑΦΜ και δεν μπορούν να πουλήσουν, εφόσον το θέλουν, όταν ανοίξουν οι μεταβιβάσεις…”.

Ο Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος – μελετητής από τη Λάρισα σημειώνει στο Agronewsbomb τα εξής: “ενδιαφέρον φιλολογικό μπορεί να υπάρχει, αλλά το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τις τελικές αξίες των δικαιωμάτων, τις οποίες έχουν πει το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πως θα μεταβάλλουν επειδή υπολογίστηκαν λάθος, φρενάρει την κατάσταση. Σημειωτέον ότι για να ξέρει κανείς να αγοράσει και να πουλήσει δικαιώματα, απαιτείται να ξέρει και την αξία τους. Εξάλλου θεωρώ ότι οι μεταβιβάσεις και το άνοιγμά τους θα πάνε για το καλοκαίρι, οπότε προς το παρόν εδώ στη Λάρισα είναι παγωμένα τα πράγματα”.

Newsroom Agronewsbomb