Την ατομική εξαίρεση των αγροτών της Ροδόπης από μερίδα μέτρων αιρεσιμότητας και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν στην απαγόρευση της κατεργασίας των αγροτεμαχίων τους για την χειμερινή περίοδο, ζητούν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» με επιστολή που απέστειλαν τόσο προς του βουλευτές της Ροδόπης όσο και προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Μποτρότσος εξήγησε πως τα μέτρα αιρεσιμότητας είναι μέτρα φιλοπεριβαλλοντικά, απαραίτητα δε σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, ώστε οι αγρότες να είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων. Η ένσταση των μελών του Συλλόγου, που όπως έκανε σαφές ο ίδιος αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα των μέτρων, αφορούν στα μέτρα 5 και 6, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στα αγροτεμάχια που έχουν κλίση και το έτερο στην υποχρεωτική φυτοκάλυψη αυτών κατά την χειμερινή περίοδο. Τα δύο αυτά μέτρα στην ουσία λειτουργούν απαγορευτικά για την κατεργασία του εδάφους κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα αγροτεμάχια με «βαριά» όπως τα ονομάζουν χώματα, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην περιοχή μας. Όπως εξήγησε ο ίδιος αυτά τα αγροτεμάχια απαιτούν συγκεκριμένη επεξεργασία έως την ώρα της σποράς, γεγονός που απαιτεί προετοιμασία ήδη από το φθινόπωρο, ούτως ώστε να τα «χτυπήσουν» οι βροχές και τα κρύα του Χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεργασίες που συντελούνται σε αυτό, ώστε να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που θα τα καταστήσει έτοιμα προς σπορά. Η απαγόρευση της κατεργασίας τους εντός της χειμερινής περιόδου αναγκάζει τους αγρότες να προσπαθούν μέσα σε ένα ελάχιστο διάστημα είκοσι ημερών την άνοιξη να προσπαθούν να υλοποιήσουν τα προαναφερθέντα, γεγονός που όπως εξήγησε ο κ. Μποτρότσος είναι ακατόρθωτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε οικονομικές απώλειες για τον πρωτογενή τομέα.
Μεγαλύτερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη μη σωστή κατεργασία του εδάφους
Άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος, μιας και τα μέτρα αυτά είναι φιλοπεριβαλλοντικά, αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν καταφέρουν να κατεργαστούν σωστά το έδαφος, τότε θα υπάρχει πολλαπλάσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για να καλέσει τους αρμοδίους «εκτός από τη βιβλιογραφία, που ακολουθούν κάποιοι πανεπιστημιακοί και πολιτικοί στις Βρυξέλλες, να υπάρχουν και κάποιες προτάσεις από πραγματικούς παραγωγούς που βρίσκονται επί του πεδίου και δουλεύουν τη γη καθημερινά».
Άλλη η πραγματικότητα, άλλη η βιβλιογραφία
Τα εν λόγω μέτρα απλώς κοινοποιήθηκαν στους αγρότες, όπως και κάθε άλλη επιλογή από πλευράς των διοικήσεων, που όπως τόνισε ο ίδιος «βγάζουν αποφάσεις που στηρίζονται καθαρά στη βιβλιογραφία και δεν ζητούν ποτέ την άποψη των ίδιων των γεωργών». Ο κ. Μποτρότσος έσπευσε να καταστήσει σαφές πως το αίτημα αφορά στην ατομική και όχι στη καθολική εξαίρεση των αγροτών από τα δύο αυτά μέτρα, για να τονίσει πως γίνεται απολύτως κατανοητή η χρησιμότητα αυτών. Ωστόσο όπως εξήγησε «αν για κάποιους λόγους ανωτέρας βίας ο παραγωγός δεν προλάβει να οργώσει μέχρι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα πρέπει κατ’ εξαίρεση να παίρνει με μια υπεύθυνη δήλωση προς την υπεύθυνη ΔΑΟΚ, που να εξηγεί για ποιο λόγο δεν έχει προβεί σε κατεργασία εδάφους μέχρι αυτή τη στιγμή και για ποιο λόγο θέλει να προβεί σε κατεργασία εδάφους, να πάρει μια εξαίρεση για να μπορεί να κάνει τις δουλειές που πρέπει να κάνει στο αγροτεμάχιό του, έτσι όπως γνωρίζει και έτσι όπως τις κάνει τόσα χρόνια». Ερωτηθείς σε σχέση με την συνέχεια των προσπαθειών τους σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε πως σε συνέχεια της αποστολής θα ακολουθήσουν και δια ζώσης συναντήσεις με τους βουλευτές της περιοχής, εν αναμονή και λοιπών συλλογικών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν αν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί.
Πηγή: Παρατηρητής