Ενδιαφέροντα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσιάστηκαν στη βουλή.

“Επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Φωτεινής Αραμπατζή ως Υφυπουργού τότε, ψηφίστηκε διάταξη για τους μακροχρόνια ανέργους, όπου προέβλεπε -και προβλέπει, είναι εν ισχύι η διάταξη- ότι αν ένας κάτοχος της κάρτας μακροχρόνια ανέργου και όλων των επιδομάτων που συνοδεύει αυτή η κάρτα επιλέξει να πάει να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες κάπου στην ελληνική επαρχία και το δηλώσει, αμείβεται με 50 ευρώ επιπλέον από εμάς, από το Υπουργείο Εργασίας, επιπλέον της αμοιβής που θα πάρει όπου πάει να δουλέψει και ταυτόχρονα, διατηρεί την κάρτα μακροχρόνιας ανεργίας και όλα τα επιδόματα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει χρήση της διάταξης; Μηδέν. Ούτε ένας. Εγώ έψαξα επίτηδες να βρω έστω έναν για να ανεβάσω το ονοματεπώνυμο του Twitter και να του πω «Μπράβο». Δεν υπάρχει ούτε ένας”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στον κ. Μπούμπα της Ελληνικής Λύσης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, τώρα με την πέμπτη με αριθμό 424/21-11-2023 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα: «Προβλήματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη εργατών γης για εποχικές δουλειές».

Θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Κύριε συνάδελφε, έχετε δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλή εβδομάδα να έχουμε.

Είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζει την κοινωνία -το ξέρετε πάρα πολύ καλά- και δη τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ένα θέμα το οποίο λιμνάζει και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζει το κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και όχι μόνο, διότι μπορούμε να επεκταθούμε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κι αυτές έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Πριν έρθω, αν θέλετε, στο ρεζουμέ, που είναι και η πρόταση της Ελληνικής Λύσης επί του ζητήματος, να σας πω ότι έχω την επιστολή από 16 αγροτικούς συλλόγους από το πανελλήνιο -και μιλάμε για τα Γιαννιτσά, τη Νάουσα, μιλάμε για τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, για το Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, το Λασίθι, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τον αγροτικό σύλλογο Παγγαίου, Θέρμης Θεσσαλονίκης-, όπου οι συνεταιρισμοί εκφράζουν μια κραυγή αγωνίας. Και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται μόνο το δικό σας Υπουργείο που ηγείστε. Είναι μια πανσπερμία Υπουργείων: είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι το Υπουργείο Εργασίας βεβαίως, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι άνθρωποι ζητούν να επιλυθεί το πρόβλημα, διότι ανεβάζει το κόστος αγροτικών προϊόντων. Ναι μεν εισπράττετε εσείς τον φόρο προστιθέμενης αξίας -δεν ξέρω- για την επιδοματική πολιτική που ασκείτε, αλλά αυτό δεν είναι η πανάκεια του ζητήματος. Τουναντίον, το περιπλέκει κι άλλο.

Και τι ζητάνε αυτοί οι αγροτικοί σύλλογοι; Ζητούν τα αυτονόητα. Πρώτον, θα πρέπει να επισπεύσετε κάθε διαδικασία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και τις συμφωνίες που συνάψατε με άλλες χώρες για την πρόσληψη αλλοδαπών εργατών. Μην παρεξηγηθώ πάλι και είμαστε πάλι στα πρωτοσέλιδα με τους «μαύρους» εργάτες. Όταν λέμε μαύρους εργάτες δεν εννοούμε στην επιδερμίδα, εννοούμε «μαύρους» εργάτες, ανασφάλιστους, με έκνομες ενέργειες που γίνονται, γιατί εκεί τους οδηγείτε. Λένε οι άνθρωποι λοιπόν: από το Υπουργείο Εσωτερικών να στελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης. Λένε να στελεχωθούν οι ελληνικές πρεσβείες, διότι θα πρέπει να βγαίνει ο ΑΜΚΑ και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου πριν εισέλθουν στην Ελλάδα. Ζητούν επανειλημμένα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει μια διυπουργική σύσκεψη για να λυθεί το ζήτημα.

Σήμερα δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Υπουργέ, να το αναφέρω γιατί κρέμονται από τα χείλη σας, να τους πείτε ότι είστε ανοιχτός να κάνετε μία διυπουργική σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, να εισακουστούν οι άνθρωποι που ηγούνται των αγροτικών συνεταιρισμών, διότι συνάμα ζητούν να αλλάξει κι ο τρόπος πρόσληψης και επιδότησης, αν θέλετε, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, στον παλιό ΟΑΕΔ, για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Όπως κάνετε και στο θέμα του τουρισμού, να επιδοτείται αυτή η εργασία, για να μπορέσουμε να έχουμε Έλληνες εργάτες στα χωράφια και στις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά παράλληλα και σε κάποια άλλα επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις όπου είναι δυσβάστακτα τα έξοδα, ανεβαίνοντας και το κόστος παραγωγής.
Δώστε μια λύση τώρα, με μία πολιτική που πρέπει να ασκήσετε, να είναι μια σταθερή ρότα αυτή η οποία θα χαράξετε, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα που το βάζουν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Κι ο αγροτικός συνεταιρισμός είναι κάτι ιερό και πρέπει να τον στηρίξουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπούμπα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για την πρωτολογία σας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας είχαμε γράψει εδώ 15.45΄ και ήρθατε στις 16.00΄.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εσείς δεν ξέρω πού με είχατε γράψει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Στον κατάλογο, κύριε Υπουργέ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Το γραφείο μου ήταν ενημερωμένο για 16.00΄ και ήμουν εδώ 16.00΄. Τα υπόλοιπα βρείτε τα με τις υπηρεσίες. Δεν μου αρέσει να αργώ και σίγουρα δεν μου αρέσει να αργώ στη Βουλή. Πάμε λίγο στην ερώτηση.

Κατ’ αρχάς, συγχαίρω τον κύριο που γράφει την ερώτηση. Και σας συγχαίρω και εν μέρει εντυπωσιάζομαι, διότι τολμάτε να θίξετε στη Βουλή των Ελλήνων ένα πραγματικά υπαρκτό ζήτημα. Ποιο δηλαδή; Την έλλειψη εργατικών χειρών και μάλιστα, συνδυάζεται την έλλειψη αυτή εργατικών χεριών με την είσοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες, δηλαδή με μετανάστες. Αυτή είναι η πρότασή σας. Ξέροντας τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης, θετικά εντυπωσιάζομαι που θέλετε να συμβάλλετε εποικοδομητικά σε ένα πραγματικό πρόβλημα.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, θα σας πω δύο πράγματα.
Επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Φωτεινής Αραμπατζή ως Υφυπουργού τότε, ψηφίστηκε διάταξη για τους μακροχρόνια ανέργους, όπου προέβλεπε -και προβλέπει, είναι εν ισχύι η διάταξη- ότι αν ένας κάτοχος της κάρτας μακροχρόνια ανέργου και όλων των επιδομάτων που συνοδεύει αυτή η κάρτα επιλέξει να πάει να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες κάπου στην ελληνική επαρχία και το δηλώσει, αμείβεται με 50 ευρώ επιπλέον από εμάς, από το Υπουργείο Εργασίας, επιπλέον της αμοιβής που θα πάρει όπου πάει να δουλέψει και ταυτόχρονα, διατηρεί την κάρτα μακροχρόνιας ανεργίας και όλα τα επιδόματα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει χρήση της διάταξης; Μηδέν. Ούτε ένας. Εγώ έψαξα επίτηδες να βρω έστω έναν για να ανεβάσω το ονοματεπώνυμο του Twitter και να του πω «Μπράβο». Δεν υπάρχει ούτε ένας.

Featured Image

Όταν πήγα πριν από μερικούς μήνες στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μου ζήτησε να ζητήσω από τη ΔΥΠΑ να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ώστε να κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τη συγκομιδή διαφόρων καρπών της αγροτικής παραγωγής. Υπεγράφη το μνημόνιο, το πρόγραμμα τρέχει, είναι τώρα εν ισχύι. Πληρώνουμε τα έξοδα μεταφοράς από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, τα έξοδα διαμονής του όποιου ανέργου δηλωθεί στο πρόγραμμα και θέλει να πάει να δουλέψει για δύο μήνες και να πάρει τα μεροκάματά του στην τσέπη, εφόσον τα άλλα τα πληρώνουμε εμείς. Δεν θυμάμαι να σας πω πόσοι έχουν πάει. Αν θυμάμαι καλά, ήταν δεκαεπτά-δεκαοκτώ άνθρωποι. Πρακτικά κανένας.

Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Ο αμιγώς γηγενής πληθυσμός σε αυτές τις εργασίες δεν πάει. Τώρα καλώς δεν πάει, κακώς δεν πάει, να τον ψέξουμε που δεν πάει, να τον επαινέσουμε που δεν πάει, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ό,τι θέλουμε ας κάνουμε. Αλλά δεν πάει. Και το ότι δεν πάει δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική μας παραγωγή, προφανώς προστίθεται μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας στα αγροτικά μας προϊόντα, διότι εφόσον μειούται η συγκομιδή, μειούται και το προσφερόμενο αγαθό, άρα ωθείται η τιμή του προς τα πάνω και άρα, ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι να εισάγεις εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Δηλαδή ακούω κάποιους συμπολίτες μας στο Twitter ή στο Facebook ή στα κανάλια που λένε «Αυτοί ήρθαν εδώ», αντί να γράφετε στο Twitter πηγαίνετε εσείς να μαζέψετε κανένα ροδάκινο. Δεν πηγαίνετε όμως. Μόνο κουβέντα στο Twitter ξέρετε να κάνετε. Με κουβέντες στο Twitter δεν μαζεύονται οι καρποί ούτε πέφτουν οι τιμές.
Άρα το θέμα το οποίο θέτετε εγώ ομολογώ ότι δεν το περίμενα από την Ελληνική Λύση να το θέσει. Σας συγχαίρω. Είναι υπαρκτό ζήτημα. Δεν σας κρύβω ότι ως Υπουργός Εργασίας το έλλειμμα εργατικών χειρών το θεωρώ το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Παρακολουθώ διάφορα που γράφει ο κ. Βιλιάρδος στο Twitter, αυτό δεν το έχει γράψει.

Σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή τα αιτήματα από τους κλάδους των κατασκευών της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας και του τουρισμού, αν τα αθροίσω, ξεπερνούν τα αιτήματα τις επτακόσιες χιλιάδες ανθρώπους, όταν οι εγκεκριμένες θέσεις είναι σκάρτες διακόσιες χιλιάδες και έχουν ήδη κλείσει για το 2023, έχουν ήδη εξαντληθεί.
Άρα το ότι θέτετε εσείς αυτό το ζήτημα και το βλέπετε και το καταλαβαίνετε και το αναγνωρίζετε είναι ένα βήμα προόδου για την ελληνική Βουλή και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Γιατί εμμέσως, αν δεν το καταλάβατε, μας λέτε «Φέρτε εργάτες απέξω και κάντε τις διαδικασίες πιο εύκολες και πιο γρήγορες». Δεν περίμενα να το ακούσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Θερμά συγχαρητήρια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Παρακαλώ πολύ, κύριε Μπούμπα, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Το περίμενα, είναι η γνωστή τακτική του κ. Γεωργιάδη, τα μεταλλάσσει. Εμείς αυτό είπαμε; Εσείς τώρα εδώ ξέρετε τι κάνετε; Ακυρώνετε δεκαέξι αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν τους δίνετε σημασία. Διότι γενικότερα με το νόμο που ψηφίσατε χτυπάτε τους συνεταιρισμούς. Όταν δίνετε το δικαίωμα στο ΔΣ να είναι ιδιώτης στους συνεταιρισμούς, μπορείτε να αφουγκραστείτε; Εμείς το λέμε αυτό;

Εσείς τώρα κάνατε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση. Ούτε εισαγωγές κάνετε τύποις από την αποκεντρωμένη για να έχουμε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ πριν έλθουν, ο κάθε παράνομος είναι εδώ και τρέχει ο αγρότης να βγάλει ΑΜΚΑ, να βγάλει ΑΦΜ, να γίνει και λογιστής για να τους έχει στο χωράφι. Αυτό κάνετε.

Και δεύτερον, τους Έλληνες τους μάθατε κάποτε στο φραπέ, τώρα στο εσπρέσο στην καφετέρια, δώστε επιδόματα εσείς για να μην πηγαίνουν. Οι αγρότες στις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή με 20 ευρώ πάνε να δουλέψουν και δεν θα πάνε. Αν όμως τους επιδοτήσετε, όπως κάνετε στις τουριστικές εγκαταστάσεις, τότε θα πάνε, κύριε Υπουργέ, γιατί εσείς προσβάλλετε τους νέους μας αυτήν την ώρα, τους θεωρείτε τεμπέληδες. Αυτό λέτε τώρα.

Δεν είναι τεμπέληδες οι νέοι, αλλά να παίρνουν 50-60 ευρώ μεροκάματο όπως πρέπει και να έχουν και ασφαλιστική κάλυψη. Μια χαρά πάνε τα παιδιά να δουλέψουν, αλλά δεν θα πάνε με 2 ευρώ την ώρα, γιατί θα πάρει τον αλλοδαπό που τον έχει και ανασφάλιστο, που είναι και «μαύρος» εργάτης ως ανασφάλιστος, να μην παρεξηγηθώ πάλι, και αυτήν τη στιγμή αγνοείτε αυτούς τους ανθρώπους, τους δεκαέξι αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι λένε «Κάντε μια διυπουργική σύσκεψη».

Εσείς λοιπόν πήγατε στην Κρήτη, δεν έρχονται εργάτες, όμως αυτό είναι 18/11. Εμείς τι κάνουμε ως Ελληνική Λύση; Αφουγκραζόμαστε το πρόβλημα των αγροτικών συνεταιρισμών και λέμε «Έχουμε μια βιοτεχνία και θέλει να πάρει για δύο μήνες δέκα ράφτρες, γιατί έχει Ελληνίδες, επιδοτήστε λοιπόν την εργασία».
Έχουμε δύο κολώνες ανάπτυξης αυτήν τη στιγμή. Είστε άνθρωπος της αγοράς και της πιάτσας. Είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Πείτε μου λοιπόν στον πρωτογενή τομέα ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να χαράξετε. Αλλά εδώ πρέπει η ισχύς εν τη ενώσει, να υπάρχει μία συνέργεια των υπουργείων για να βγει ένα αποτέλεσμα.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν το βγάζουν από το μυαλό τους. Το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά πρέπει να το δείτε. Εμείς δεν σας λέμε, κύριε Υπουργέ, «φέρτε απέξω». Εμείς λέμε Έλληνες να δουλέψουν και μπορείτε να το κάνετε και να επιδοτήσετε την εργασία. Γιατί δεν το κάνετε;

Διότι και αυτούς που φέρνετε απέξω ως εισαγωγή είναι μια ερμαφρόδιτη κατάσταση γραφειοκρατικής αγκύλωσης από τον Άννα στον Καϊάφα, διότι οι πρεσβείες τους καθυστερούν. Έρχονται εδώ, δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν ΑΦΜ και πάνε στα περιβόητα hot spots με όλους αυτούς τους «λάθρο» εκεί. Οι αγρότες τι να κάνουν; Εκεί τους οδηγείτε. Διότι το κόστος αυτήν τη στιγμή αυξάνεται, διότι με το σύστημα αυτό η διαμονή και διατροφή είναι πλέον υποχρέωση του αγρότη. Δεν θα ανέβει το προϊόν σε κόστος; Θα πάρει την ανιούσα, όπως την έχει πάρει.

Άρα εμείς τι λέμε ως Ελληνική Λύση συγκεκριμένα, για να μην το μεταλλάσσετε πολιτικά; Ζητάμε για τους Έλληνες εργάτες γης -και το τονίζουμε- να επιδοτήσετε την εργασία, όπως κάνετε στον τουρισμό, να μην κάνετε διακρίσεις. Όπως κάνετε λοιπόν στον τουρισμό, κάντε και στην ύπαιθρο. Και όχι μόνο για το χωράφι και τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Δηλαδή σας ζητάμε τα αυτονόητα.

Και επιτέλους, με προτροπή δική σας, κάντε μια διυπουργική σύσκεψη που το ζητούν δεκαέξι μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί εν Ελλάδι. Κάντε το λοιπόν, τολμήστε το και χαράξτε μια στρατηγική πολιτική επιτέλους για τον πρωτογενή τομέα. Διότι και στο θέμα ακόμη της Κομισιόν δεν ξέρετε τι έχετε υπογράψει με τη νέα ΚΑΠ. Ρωτήστε τον ομοϊδεάτη σας συνάδελφο. Αναδιανεμητική λέει. Ούτε να την πούμε μπορούμε τη λέξη, η οποία αντικατέστησε το πρασίνισμα.
Σήμερα αγρότες που έπρεπε στα βιβλιάριά τους να πάρουν 9.700, έχουν πάρει 5.200. Πείτε μου εσείς πώς θα το βγάλουν.
Έχουν και τους εργάτες γης, που δεν τους επιδοτείτε, δεν τους δίνετε εχέγγυα και κίνητρα, με αποτέλεσμα η παραγωγή και το κόστος να έχει αυξηθεί.
Τώρα, αυτό το πολιτικό τερτίπι που έχετε ότι εμείς δήθεν στην Ελληνική Λύση θέλουμε να φέρουμε εργάτες απ’ έξω μακριά από εμάς αυτό. Έλληνες ζητάμε, αλλά συνάμα διεκπεραιώστε και τα άλλα ζητήματα που σας βάζουν οι επαΐοντες του χώρου, οι αγροτικοί σύλλογοι, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπούμπα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Μάλλον δεν ακούσατε τι είπα. Επιδοτούμε, σήμερα ισχύει ο νόμος, και επιδοτείται ο εργαζόμενος ο Έλληνας όχι με την έννοια της φυλής, αλλά εννοώ ο εγγεγραμμένος που έχει κάρτα μακροχρόνιας ανεργίας, ο νόμιμα εργαζόμενος στην Ελλάδα. Επιδοτείται και κρατάει και την κάρτα ανεργίας και παίρνει και όλα τα άλλα επιδόματα και δεν πάνε, σας είπα.
Επίσης να σας πω και κάτι ακόμα. Είπατε για τις ράπτριες. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το καλοκαίρι μια μεγάλη βιοτεχνία ρούχων στην Ελλάδα έψαχνε να βρει δέκα ράπτριες και ήθελε να μου κάνει αίτημα να φέρει από το εξωτερικό. Εγώ αρνήθηκα να υπογράψω το αίτημα και τους έστειλα στη ΔΥΠΑ. Πήγαν στη ΔΥΠΑ μία, δυο, τρεις και τέσσερις φορές. Τους έδωσε η ΔΥΠΑ επτά-οκτώ φορές εργαζόμενους. Από τις επτά-οκτώ φορές πήγαιναν οι μισοί και από τους μισούς οι μισές έφευγαν την επόμενη ημέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει η εταιρεία το πρόβλημά της. Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο τα λέτε.
Επίσης μας λέτε «κατηγορείτε τους Έλληνες ότι είναι τεμπέληδες». Κατηγόρησα εγώ ότι είναι τεμπέληδες οι Έλληνες; Εσείς είπατε «τους έχετε μάθει να είναι στο φραπέ». Λέω τη λέξη ακριβώς όπως την είπατε. Όταν λέτε τη φράση στη Βουλή «έχετε μάθει τους Έλληνες να κάθονται να πίνουν φραπέ» εσείς τους λέτε τεμπέληδες. Εγώ δεν είπα ότι είναι τεμπέληδες οι Έλληνες. Είπα δεν κάνουν αυτές τις δουλειές. Θέλουν να κάνουν άλλες δουλειές. Δεν το βρισκω και εντελώς παράλογο. Θέλουν να κάνουν δουλειές καλύτερα αμειβόμενες και άλλης εξειδίκευσης. Συμβαίνει αυτό στις κοινωνίες.
Επίσης να σας πω, για να μην κατηγορείτε τους Έλληνες, αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο όλης της Ευρώπης. Ξέρετε για ποιον λόγο έχουμε σήμερα -και πολύς κόσμος δεν το ξέρει- 240.000 λιγότερους μετανάστες στην Ελλάδα το 2023 από ό,τι είχαμε το 2019; Είμαστε μείον 240.000, το ξέρετε; Επειδή ακούω συνέχεια τις ανησυχίες πολλών για το μεταναστευτικό, επί Κυβερνήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 240.000. Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος; Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν φύγει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα αλβανικής καταγωγής, οι οποίες τους δίνουν τα διπλάσια και τριπλάσια μεροκάματα, και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Γιατί όπως έχουμε έλλειμμα εργατικών χειρών στην Ελλάδα σε αυτές τις εργασίες έχουν έλλειμμα εργατικών χειρών και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Δεν είναι ο ελληνικός λαός που φταίει δηλαδή, «τους έχετε μάθει στον φραπέ». Είναι αυτό που είπατε, οι πιο σύνθετοι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι που οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης να μην θέλουν να κάνουν αυτού του τύπου τις δουλειές και αυτές τελικά οι χειρωνακτικές εργασίες να καλύπτονται από εισαγωγές εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.
Όσον αφορά τη διαδικασία, δέχομαι αυτό που λέτε ότι έχει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δουλεύουμε με τον συναρμόδιο Υπουργό, τον κ. Καιρίδη, για να βρούμε μία πιο ευέλικτη λύση. Ελπίζω ότι, αν έχουμε μία πιο ευέλικτη λύση στη Βουλή, εσείς που θέτετε αυτό το μεγάλο ζήτημα θα το ψηφίσετε. Μην αρχίσετε εκεί να μας το παίζετε αντιμετανάστες και «ανοίγετε τα σύνορα» και διάφορα τέτοια. Αλλά, αναγνωρίζοντας την ερώτησή σας και την ουσία της, να βοηθήσετε να λυθεί αυτό το ζήτημα και να βοηθήσετε και τους αγαπητούς συνεταιρισμούς.
Κλείνοντας, επιδότηση δίνεται στον εργαζόμενο που θέλει να πάει να την πάρει και να δουλέψει. Δεν μπορεί να δοθεί επιδότηση στο συνεταιρισμό, αν αυτή είναι η πρόταση της Ελληνικής Λύσης, γιατί οι επιδοτήσεις σε επιχείρηση είναι παράνομη κρατική ενίσχυση και απαγορεύεται. Επιδότηση προς τον μακροχρόνια άνεργο δίνεται, αν θέλει να πάει.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.

Featured Image