Εικόνες που κόβουν την ανάσα αντικρίζουν πάρα πολύ συχνά οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Κρήτης, λόγω των αδέσποτων αιγοπροβάτων που καταστρέφουν τα αμπέλια, τις ελιές, τους κήπους και τα περιβόλια τους.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, μάλιστα, οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά δημιούργησαν σύλλογο για την αντιμετώπιση της αδεσποτίας των ζώων και βρίσκονται σε σύγκρουση με ασυνείδητους κτηνοτρόφους, προχωρώντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Και στην υπόλοιπη Κρήτη όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μηνύματα για την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο να σέβονται τους αγρότες, αλλά και να συνεργάζονται μαζί τους, στέλνει μέσω του neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Πάνω από 300 μέλη έχει ο σύλλογος στον νομό Χανίων, με την πρόεδρό του Μαρία Κλειδουχάκη να καταγγέλλει ακόμα και φαινόμενα όχι μόνο απειλών, αλλά και βιαιοπραγίας σε βάρος των κατοίκων από παραβατικούς κτηνοτρόφους, που, όπως λέει, έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και να ανοίγουν τις περιφράξεις των αγροτών και να βάζουν μέσα τα ζώα τους, που κατατρώνε τα πάντα!
«Δε μας προστατεύουν ούτε τα δικαστήρια και δεν ασχολούνται μαζί μας ούτε οι δημοτικοί άρχοντες. Έχουμε πάρα πολλά δικαστήρια με κτηνοτρόφους και έχουμε δικαιωθεί. Έχουν προσφύγει γραπτώς στον εισαγγελέα και για τις ευθύνες της δημοτικής Αρχής. Και ζητάμε να καλέσει τον δήμαρχο της περιοχής μας και να ζητήσει τα στοιχεία για τα ζώα που λέει ότι έχει μαζέψει και για τα πρόστιμα που λέει ότι έχει βάλει… Κανείς δε μας δίνει καμία απάντηση», λέει με αγανάκτηση και οργή προς το neakriti.gr η πρόεδρος του συλλόγου.
«Έχουμε μέλη πάνω από 300 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, παρά και τις απειλές των κτηνοτρόφων. Εμένα με απειλούν καθημερινά. Στην περιοχή μας είχαμε και ξυλοδαρμό σε βάρος ενός νέου ανθρώπου. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν», σύμφωνα με τη Μαρία Κλειδουχάκη.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, οι καταστροφές είναι καθεστώς. «Δεν μπορούμε να φυτέψουμε ούτε έναν κήπο. Ακόμα και περιφραγμένα να έχουμε, πάνε και μας ανοίγουν την περίφραξη για να βάλουν μέσα τα ζώα τους. Ο κόσμος πια έχει απογοητευτεί και σταμάτησε ακόμα και να περιφράσσει τις περιουσίες του!».
Καταλήγοντας, η Μαρία Κλειδουχάκη τονίζει ότι «εδώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι που παίρνουν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τους βάζουν ένα πρόστιμο 50 ευρώ… Με αυτό το πρόστιμο είναι δυνατόν να τιμωρηθεί ένας τέτοιος κτηνοτρόφος;».
Αγρότες και κτηνοτρόφοι – «Να σέβονται και να συνεργάζονται»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης καλεί τα μέλη του συλλόγου να συνεργάζονται με τους αγρότες. «Όπως θέλει ο κτηνοτρόφος να βγάλει εισόδημα, έτσι θέλει και ο αγρότης να βγάλει τη σοδειά του. Σε πολλές περιπτώσεις πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Εγώ θα έλεγα να συνεργάζεται ο κτηνοτρόφος με τον αγρότη. Και να του λέει “πότε θέλεις να βάλω μέσα τα πρόβατα για να σε απαλλάξω από τα ζιζάνια” σε μια περίοδο που τα ζώα δε θα κάνουν ζημιά στην καλλιέργειά του». Καταλήγοντας, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί και οι πυρκαγιές. «Δείτε στον Ψηλορείτη για παράδειγμα. Ακούσατε ποτέ να πάρει φωτιά;»…
Πηγή: neakriti.gr