Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ, θα πραγματοποιηθεί στο Μαντούδι Ευβοίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ενημερωτική εκδήλωση για τις ανεμογεννήτριες που διοργανώνουν 19 σύλλογοι και συνεταιρισμοί του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Αφορμή για την εκδήλωση αυτή είναι το σχέδιο εγκατάστασης 98 ανεμογεννητριών σε δημόσιες εκτάσεις σε Ταναΐδα-Πυξαριά.

Θα μιλήσουν οι:
Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος, μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
Βάννα Σφακιανάκη, αρχιτέκτονας, μέλος της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον
Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων

Οι ομιλίες θα καλύψουν τα εξής θέματα: το νομικό καθεστώς της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε δάση και αναδασωτέα, η αποθήκευση ενέργειας, οι επιδράσεις της εγκατάστασης, τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, η επίδραση των ΑΠΕ στην κλιματική αλλαγή, η διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος και η εισροή του στο δίκτυο ενέργειας, το όφελος για την τοπική κοινωνία, κ.ά.

Συνδεθείτε στην κοινότητα ενημέρωσης του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο Viber
Το συγκεκριμένο έργο των 98 ανεμογεννητριών βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (GR2420011), που περιλαμβάνει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – SPA) για τα Πουλιά, αλλά και τον βιότοπο «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας». Η μελέτη αφορά τις θέσεις «Κερασιά», «Κατάρτι – Ανεμίτσα», «Ανεμίτσα ΙΙ», «Πυξάρια ΙΙ», «Πριονάς ΙΙ», «Γερακοβούνι ΙΙ», «Γερακοβούνι – Βασκαντήρα ΙΙ», «Ταναΐδα», «Καλπακόβραχος», «Ψηλός Βράχος» και «Τσαγκαράκι – Πέτρες» συνολικής ισχύος 279,6 MW. Η χωροθέτηση γίνεται πολύ κοντά σε χωριά (π.χ. Βλαχιά, Αγία Σοφία, Αγριοσυκεά, Κοτσίκια, Νίκη, Λιμνιώνα, Γλυφάδα, Πλατάνια κ.ά.). Επίσης, τμήμα του συνοδού έργου της εναέριας γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης διέρχεται των οικισμών «Σταυρός» και «Χλόες». Εκτός από τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, στο έργο εμπλέκεται και ο Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδας, λόγω της κατασκευής υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς μήκους 25,82 km από τις όχθες τις Εύβοιας έως το λιμάνι της Λάρυμνας.

Featured Image

Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας υπάρχει αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021, η οποία έχει ανακληθεί για αόριστο χρονικό διάστημα λόγω των αντιδράσεων. Το 2022 τέθηκαν παρόμοια αιτήματα για την περιοχή Γεροβουνό, Κηρίνθου. Επιπρόσθετα, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για εγκαταστάσεις εκτάσεων μπαταριών σε όλη την κεντρική και Βόρεια Εύβοια, αλλά και μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Έτσι, η ανάγκη για δημόσια συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με αυτά τα ζητήματα είναι άμεση.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εξής σύλλογοι του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας: Πολιτιστικός-Περιβαλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Η Φωνή του Δάσους, Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, Ενεργοί Πολίτες Κηρίνθου, Χορευτικός Πολιτιστικός σύλλογος Μαντουδίου “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχριών “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Λίμνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών, Εμπορικός Σύλλογος Ροβιών, Χορευτικός Όμιλος Κηρέως “ΟΙ ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ”, Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχιάς “ΠΥΞΑΡΙΑΣ”, Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ροβιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων, Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αχλαδίου, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Αδιαιρέτου Δάσους Αχλαδίου, Σύλλογος Απανταχού Αχλαδιωτών. Εργαστήρι Θεάτρου Τέχνης και Πολιτιστικών Δράσεων “ΙΟΚΑΣΤΗ”, Σύλλογος για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας “Αιγαίας”, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου.

Την εκδήλωση υποστηρίζει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και τη νομική επιστήμη.

Πηγή: tvstar.gr

Featured Image