Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς ξηρών καρπών, με προϊόντα όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα κάστανα και τα φιστίκια να αποτελούν βασικό πυλώνα της αγροτικής της οικονομίας.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, δείχνουν έντονη πτωτική πορεία στην παραγωγή, η οποία προκαλεί ανησυχία τόσο σε παραγωγούς όσο και σε εξαγωγείς.
Η πτώση στα αμύγδαλα
Η παραγωγή αμυγδάλων προβλέπεται να εμφανίσει μείωση της τάξης του 17,5%, πέφτοντας από 200.000 τόνους σε 165.000 τόνους.
Τα φουντούκια σε σημαντική κάμψη
Τα φουντούκια, στα οποία η Τουρκία είναι ο απόλυτος παγκόσμιος ηγέτης, αναμένεται να γράψουν επίσης πτώση 27,5%. Από 717.000 τόνους, η παραγωγή εκτιμάται πως θα περιοριστεί στους 520.000. Δεδομένου ότι η χώρα καλύπτει πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ζήτησης, αυτή η μείωση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές και στους παραγωγούς της Μαύρης Θάλασσας.
Σημαντική μείωση στα καρύδια
Η παραγωγή καρυδιών αναμένεται να μειωθεί κατά 27,7%, από 426.000 τόνους σε 308.000. Αυτό ίσως επηρεάσει όχι μόνο τις εξαγωγές αλλά και την εγχώρια αγορά, καθώς η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψει τη ζήτηση με εισαγωγές.
Αχτίδα ελπίδας στα… κάστανα
Η μοναδική θετική εξέλιξη αφορά την παραγωγή κάστανου, η οποία προβλέπεται αυξημένη κατά 3,6%, φτάνοντας τους 77.000 τόνους. Αν και μικρότερη σε όγκο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, η αύξηση αυτή δείχνει ότι ορισμένες καλλιέργειες παραμένουν ανθεκτικές.
Κατάρρευση στα κελυφωτά φιστίκια
Η πιο δραματική εικόνα αφορά στα κελυφωτά φιστίκια. Η παραγωγή τους μειώνεται περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν, με πτώση 54,6%. Από 383.000 τόνους, ενδέχεται να κατρακυλήσει στους 174.000, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις εξαγωγές προς αγορές όπως η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή, όπου τα Τουρκικά φιστίκια έχουν υψηλή ζήτηση.