You are currently viewing Καρπουζοχρονιά η φετινή, αλλά με το προϊόν στα… αζήτητα-οργή στους αγρότες

Καρπουζοχρονιά η φετινή, αλλά με το προϊόν στα… αζήτητα-οργή στους αγρότες

Ακόμα και σε τιμές της τάξης των 8 λεπτών το κιλό αναγκάζονται να διαθέτουν την παραγωγή τους οι αγρότες, οι οποίοι, όπως λένε στο Agronewsbomb, είναι σε απόγνωση με την κατάσταση.

Καρπουζοχρονιά η φετινή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες παραγωγικές χώρες, με αποτέλεσμα, συν τον μη ευνοϊκό για κατανάλωση καιρό για μεγάλο διάστημα, να έχει πάει η ζήτηση στα τάρταρα και η οργή στα ύψη, έπειτα από καλές χρονιές τα προηγούμενα έτη.

Δραματική η κατάσταση στην Αχαΐα με τη διάθεση της παραγωγής

Όπως λέει στο Agronewsbomb ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, παραγωγός από την περιοχή της Κάτω Αχαΐας: “το προϊόν παραμένει στα χωράφια απούλητο να σαπίσει, καθώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση. Αναγκαζόμαστε αν έρθει κάποιος να ζητήσει, να δίνουμε με 8 λεπτά την παραγωγή μας, τη στιγμή που τα έξοδα, φθάνουν στα 700 και 800 ευρώ το στρέμμα. Όπως έχει έρθει φέτος η κατάσταση, δεν συμφέρει να το βγάλουμε από το χωράφι. Πιστεύω ότι δεν έχει παίξει ρόλο ο καιρός. Συν τοις άλλοις, έχουμε και ζημιές από τον καιρό. Καλέσαμε τον ΕΛΓΑ, αλλά μας είπαν ότι μόνο αν ασπρίσει το καρπούζι μπορεί να υπάρξει αποζημίωση. Εδώ έχει εναλλαγές θερμοκρασίας, οι οποίες έχουν φέρει μεγάλες ζημιές, αλλά δεν θα αποζημιωθούμε. Πληρώνουμε τόσες εισφορές στον ΕΛΓΑ και δεν θα πάρουμε τίποτα. Τέλος, ζητάμε να γίνεται έλεγχος και στις τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής το καρπούζι στο ράφι”.

Λευτέρης Καμαλεδάκης: “Καρπουζοχρονιά φέτος”

Δύσκολη είναι η κατάσταση με τα καρπούζια και στα Χανιά. Όπως τονίζει ο παραγωγός Λευτέρης Καμαλεδάκης: “πουλάμε χονδρική σε τιμές από 28 μέχρι 40 λεπτά διαλεγμένα όλα πάνω από 10 κιλά. Τα δίνουμε και σε σούπερ μάρκετ, δεν πουλάμε ένα – ένα. Τα έξοδα είναι πολλά, 600 – 700 ευρώ το στρέμμα. Φέτος είναι καρπουζοχρονιά στη χώρα μας και όχι μόνο. Οι προηγούμενες τρεις χρονιές ήταν πάρα πολύ καλές. Πουλάγαμε στα 60 λεπτά το κιλό, αλλά φέτος, διαλεγμένο, πολύ λιγότερο όπως είπαμε. Στα πεπόνια είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Δίνουμε 45 λεπτά και ο καταναλωτής το παίρνει 1,90 ευρώ. Το καρπούζι το παίρνει 50 λεπτά”.

Από το ρεπορτάζ που κάναμε, προκύπτουν και τιμές στο χωράφι ακόμα και στα 6-8 λεπτά, που δεν συμφέρουν με την… καμία τους αγρότες. Από την άλλη, στην αγορά της Αθήνας, υπάρχει ποικιλομορφία, με τις τιμές να παίζουν, ανάλογα και το είδος, στα 30 με 70 λεπτά, ενώ πιο ακριβά είναι τα βιολογικά.

Newsroom Agronewsbomb