You are currently viewing De minimis ζωοτροφών: Στοιχεία για να υπολογίσει την ενίσχυση ζήτησε το ΥπΑΑΤ, σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

De minimis ζωοτροφών: Στοιχεία για να υπολογίσει την ενίσχυση ζήτησε το ΥπΑΑΤ, σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Απαντήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, το μέτρο για την ανασύσταση των κοπαδιών, αλλά και τα de minimis ζωοτροφών προσπάθησε να δώσει στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Ας δούμε τι απάντησε:

“Σχετικά με την υλοποίηση του εν λόγω Μέτρου αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από καταστροφικά συμβάντα (Πανώλη – Ευλογιά των αιγοπροβάτων), επισημαίνεται ότι, βάσει της υπ’ αριθμ. 69274/13-03-2025 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Ορισμός της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) Πράξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε αυτή» (Β΄1385/21-3-2025), η Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ ορίστηκε ως ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Πράξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2022 και, σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας και σύνταξης σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, με στόχο την αποζημίωση των δικαιούχων κτηνοτρόφων για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου.

Από την ως άνω αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της δράσης «Αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου που έχει πληγεί από ζωονόσους», στο πλαίσιο του Μ5.2, που αφορά στην αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε στο πλαίσιο μέτρων που ελήφθησαν για την εξάλειψη ή συγκράτηση ζωικής ασθένειας που έχει προκαλέσει καταστροφή τουλάχιστον του 30% του σχετικού γεωργικού δυναμικού, όπως, για παράδειγμα, η Πανώλη ή η Ευλογιά των Αιγοπροβάτων.

Αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2025» προβλέπει την καταβολή άμεσης και προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της μοναδιαίας αξίας ανά ζώο του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους. Στην ίδια απόφαση (άρθρο 4 Επιλέξιμες δαπάνες του άρθρου 2, παράγραφοι Α1 και Α5) σημεία 2 και 3, αναφέρονται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται και συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται στο πλαίσιο και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις εξάλειψης των ασθενειών, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών. Επίσης, με την ίδια απόφαση, καλύπτεται η καταβολή ποσοστού 100% των δικαιολογημένων πληρωμών, οι οποίες προκύπτουν από τις λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιούνται και συνδέονται με τα μέτρα υποχρεωτικής θανάτωσης, καταστροφής και μεταφοράς των ζώων και των μολυσμένων προϊόντων, τον καθαρισμό
και την απολύμανση των χώρων, καθώς και τον καθαρισμό και την απολύμανση ή την καταστροφή και τη μεταφορά, εφόσον απαιτείται, των μολυσμένων ζωοτροφών ή υλικών ή εξοπλισμού που βρίσκεται στην εκτροφή, στην περίπτωση που αυτά δεν μπορούν να απολυμανθούν. Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών, βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί από τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων για τη στήριξη των πληγέντων από την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων κτηνοτρόφων, σημειώνεται ότι, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 59322/26923/05.03.2025 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τίτλο: «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2025» (Β΄1011/5-3-2025), η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει προχωρήσει στην έγκριση, διάθεση και κατανομή των αναγκαίων πιστώσεων, όπως ορίζεται στα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.).

Ειδικότερα:

  • Οι αντίστοιχες πιστώσεις που αφορούν αιτήματα αποζημίωσης παραληφθέντα έως και την 15η Ιουνίου 2025, έχουν ήδη μεταφερθεί στις αρμόδιες Περιφέρειες.

•Οι διαδικασίες εκταμίευσης και καταβολής των ενισχύσεων προς τους δικαιούχους εξελίσσονται ομαλά, με βάση την τήρηση της σειράς προτεραιότητας και της έγκρισης των σχετικών φακέλων. Η διαδικασία παραμένει ενεργή και καλύπτει τις ανάγκες ενίσχυσης των παραγωγών που επλήγησαν από την εφαρμογή των κτηνιατρικών μέτρων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΑΤ, αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή θέση των κτηνοτρόφων από την επέλευση των ζωονόσων, έχει δεσμεύσει ποσό 63.000.000 ευρώ και έχει έτοιμο το σχέδιο ενίσχυσης Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας σε παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2024, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2013/1408 (L352/9 18.12.2013), όπως ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για να υπολογισθεί το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο”.

Δείτε όλη την απάντηση

Newsroom Agronewsbomb