You are currently viewing Τα λάθη στο κλάδεμα της ελιάς που μειώνουν την παραγωγή

Τα λάθη στο κλάδεμα της ελιάς που μειώνουν την παραγωγή

Το κλάδεμα της ελιάς αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες καλλιεργητικές πρακτικές για την υγεία και την παραγωγικότητα του δέντρου. Ωστόσο, το λάθος κλάδεμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που μειώνουν σημαντικά την απόδοση και την ποιότητα των καρπών.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά το κλάδεμα της ελιάς, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγή και προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή τεχνικών κλαδέματος ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.

Γιατί το κλάδεμα είναι σημαντικό στην ελιά

Το κλάδεμα έχει πολλαπλούς στόχους:

Διαμόρφωση της κόμης για καλύτερο φωτισμό και αερισμό

Αφαίρεση ξερών ή άρρωστων κλαδιών

Έλεγχος του μεγέθους του δέντρου

Προώθηση της ανάπτυξης νέου καρποφόρου ξύλου

Όταν το κλάδεμα γίνεται σωστά, το δέντρο παραμένει υγιές, έχει καλύτερη αντοχή σε ασθένειες και παράγει περισσότερους και καλύτερους καρπούς.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο κλάδεμα της ελιάς

  1. Υπερβολικό κλάδεμα (υπερκλάδεμα)

Η αφαίρεση μεγάλου μέρους της κόμης μειώνει το συνολικό αριθμό βλαστών που μπορούν να καρποφορήσουν. Αυτό οδηγεί σε μείωση της φωτοσυνθετικής επιφάνειας, άρα και της παραγωγής ενέργειας του δέντρου, με αποτέλεσμα μικρότερη απόδοση.

Επιπλέον, το υπερβολικό κλάδεμα στρεσάρει το δέντρο, αυξάνοντας την ευπάθειά του σε ασθένειες και παράσιτα.

  1. Κλάδεμα σε λάθος εποχή

Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται κατάλληλα, κυρίως το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη πριν την έναρξη της βλάστησης. Κλάδεμα κατά την περίοδο της καρποφορίας ή καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει απώλεια σακχάρων και να μειώσει την καρποφορία.

Επιπλέον, κλάδεμα σε περίοδο υγρασίας αυξάνει τον κίνδυνο εισόδου παθογόνων από τις τομές.

  1. Κλάδεμα με ακατάλληλα εργαλεία

Η χρήση μη κοφτερών ή βρώμικων εργαλείων προκαλεί σχίσιμο των κλαδιών, κακή επούλωση των τομών και αύξηση της πιθανότητας εισόδου μυκήτων και βακτηρίων.

  1. Αφαίρεση καρποφόρων βλαστών

Στην ελιά, οι καρποί αναπτύσσονται κυρίως σε βλαστούς 1-3 ετών. Αφαίρεση αυτών των βλαστών μειώνει άμεσα την παραγωγή.

Συχνά, κατά το κλάδεμα, κάποιοι αγρότες κόβουν ακούσια νεαρούς βλαστούς που θα έδιναν καρπούς την επόμενη χρονιά.

  1. Απουσία διαμόρφωσης κόμης

Η μη σωστή διαμόρφωση της κόμης οδηγεί σε πυκνότητα φυλλώματος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη διείσδυση φωτός και αέρα, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και μειώνει την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής.

  1. Παραμέληση του καθαρισμού των τομών

Η απουσία σωστής φροντίδας στις τομές μετά το κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Η χρήση κατάλληλων σφραγιστικών ή προστατευτικών προϊόντων συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση και στην πρόληψη ασθενειών.

Πώς να κλαδεύετε σωστά την ελιά για μέγιστη παραγωγή

Επιλογή σωστής εποχής

Το καλύτερο χρονικό διάστημα είναι το τέλος του χειμώνα, πριν την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου, όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο.

Χρήση καθαρών και κοφτερών εργαλείων

Ψαλίδια κλαδέματος, πριόνια και άλλα εργαλεία πρέπει να είναι πάντα κοφτερά και απολυμασμένα πριν και μετά τη χρήση.

Αποφυγή αφαίρεσης νεαρών βλαστών

Κλαδεύουμε κυρίως τα παλαιά κλαδιά και αφαιρούμε τα ξηρά ή κατεστραμμένα, ενώ διατηρούμε τους νέους βλαστούς που φέρουν καρπούς.

Διαμόρφωση κόμης για βέλτιστο φωτισμό και αερισμό

Ανοίγουμε την κόμη ώστε να διεισδύει το φως παντού και να κυκλοφορεί ο αέρας, μειώνοντας το ρίσκο ασθενειών.

Χρήση κατάλληλων σκευασμάτων για την επούλωση των τομών

Η εφαρμογή προϊόντων επούλωσης βοηθά στην αποφυγή μόλυνσης και επιταχύνει την αναγέννηση του δέντρου.

Συμπερασματικά, το κλάδεμα της ελιάς είναι μια τεχνική που απαιτεί γνώση και προσοχή. Τα λάθη όπως το υπερβολικό κλάδεμα, η λάθος εποχή, η κακή χρήση εργαλείων και η αφαίρεση καρποφόρων βλαστών έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή.

Με την σωστή καθοδήγηση και πρακτική, το κλάδεμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέντρου, να αυξήσει την παραγωγή και να συμβάλει στη μακροχρόνια βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Newsroom Agronewsbomb