You are currently viewing Ακόμα «εκτελούνται» … οι κτηνοτρόφοι

Ακόμα «εκτελούνται» … οι κτηνοτρόφοι

Πραγματοποιήθηκε την 5/7/2025 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αχαρνών Αττικής, Τρισάγιο στη μνήμη των Μενιδιατών, Χασιωτών και Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Πάρνηθα στις 23/7/1944 από τους Γερμανούς κατακτητές (λίγο πριν φύγουν τότε).

Το Τρισάγιο οργανώθηκε από την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών-ΙΛΕΑ, υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών, με τη συνδρομή είκοσι ένα (21) τοπικών συλλογικοτήτων στη μνήμη των δεκαεπτά (17) εκτελεσθέντων κτηνοτρόφων, που είχαν τα κοπάδια τους στην Πάρνηθα (όταν την Πάρνηθα φρόντιζαν αειφόρα οι κτηνοτρόφοι) και εκτελέστηκαν από τους γερμανικούς, επειδή δεν βρήκαν τους υπεύθυνους Έλληνες αντάρτες για την εκτέλεση του κατοχικού Γερμανού φρούραρχου στο Κακοσάλεσι (Αυλώνα).

Στην τελετή παρευρέθηκε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σ. Κατσίλας, οι Αντιδήμαρχοι Αχαρνών Μ. Βρεττός & Δ. Κωφός, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Κοντογιάννης, η γραμματέας των Κτηνοτρόφων Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Η τελετή πρέπει να αποτελεί ένα ετήσιο σημείο αναφοράς στην απόδοση φόρου τιμής σε όσους κτηνοτρόφους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ιδιαίτερα εάν συμμετέχουν μόνο κτηνοτρόφοι και εάν δίνουν την ευκαιρία στους σημερινούς κτηνοτρόφους να επισημαίνουν την συμβολή των κτηνοτρόφων στην σημερινή επιβίωση της πατρίδας.
Την Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2021, στις 21.30 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής καλεί όσους θέλουν να συμμετέχουν στην διαδικτυακή απόδοση τιμής στους εκτελεσθέντες κτηνοτρόφους στο https://us02web.zoom.us/j/82965811488.

Εκτελώ σημαίνει φέρω εις πέρας κάποια εντολή.

Μαζί με τους 17 μάρτυρες κτηνοτρόφους της Πάρνηθος εκποιήθηκαν και τα 2.500 περίπου γιδοπρόβατά τους, ενώ τα γυναικόπαιδα τα άφησαν ελεύθερα στο Κατσιμίδι. Ακόμα και οι τότε ναζιστές τα σεβάστηκαν. Σήμερα «ξεκληρίζονται» ολόκληρες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εξοστρακίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις πατρογονικές περιοχές και εγκαταστάσεις τους, με δίωξη που καταγράφεται ακόμα και στις άυλες πολιτιστικές τους αξίες, στα ήθη και έθιμά τους και στον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων γηγενών κατοίκων της υπαίθρου Αττικής. Στα θύματα των κάθε είδους «εξουσιών» περιλαμβάνονται πάντα οι κτηνοτρόφοι?

Στις 23/7/1944 οι τότε Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν αναιτίως δέκα επτά (17) βοσκούς στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πάρνηθα.

Στις 13/9/2012 εκτέλεσε η τότε προϊσταμένη ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής και ο τότε Δήμαρχος Αχαρνών την διοικητική κατάργηση του βουστασίου Κοντογιάννη, στους πρόποδες της Πάρνηθας ψηφοθηρώντας υπέρ νεοεποίκων, παρά το ότι είχε ήδη εκδοθεί ο νόμος 4056/12-3-2012 για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που ανέστειλε, για κάθε ευνομούμενο κράτος δικαίου, κάθε διοικητική πράξη ….
Στις 23/7/2025, δέκα τρία (13) ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση του ανεφάρμοστου & ανέφικτου Ν4056/2012 οι κτηνοτρόφοι Αττικής εγκαταλείφθηκαν με το 90% των στάβλων της Αττικής να στερούνται τυπικής αδείας.

Σήμερα οι κτηνοτρόφοι με πιο εκλεπτυσμένους τρόπους «εκτελούνται» κοινωνικά με συνεχές απαράδεκτο κοινωνικό bullying,
«εκτελούνται» πολιτιστικά με την συντονισμένη απομάκρυνση των παιδιών τους από τις αξίες και τον τρόπο ζωής-επιβίωσης των κτηνοτρόφων,
«εκτελούνται» οικονομικά με τεχνητά εμπόδια-προδιαγραφές & διαδικασίες πρόσβασης στους καταναλωτές, χωρίς Αγορές Αγροτών,
«εκτελούνται» επαγγελματικά χωρίς κτηνοτροφικά σχολεία, χωρίς επιμορφωτικές εκδηλώσεις και χωρίς σύστημα κτηνοτροφικών συμβουλών,
«εκτελούνται» επιστημονικά διότι δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση έρευνας με την κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε «οδηγούνται» οι εφαρμογές από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, αλλά καθοδηγούνται από τις επιθυμίες των ερευνητών,
«εκτελούνται» διότι έχουν διασπασθεί με «έξωθεν» επιρροές σε μικροομάδες, ακόμα και κομματικές, και δεν έχουν ενιαία φωνή,
«εκτελούνται» λόγω αποκλεισμού από την φροντίδα των βοσκοτόπων τους, που κατάντησαν τρόπος προσπορισμού επιδοτήσεων από επιτήδειους των διοικητικών «μηχανισμών»,
«εκτελούνται» διοικητικά με τον συστηματικό αποκλεισμό τους από την συμμετοχή σε διοικητικά όργανα, ακόμα και στο ΥπΑΑΤ, ακόμα και όταν συγκροτούν νόμιμα και τυπικά λειτουργούσες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών,
«εκτελούνται» με την μη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των θεμάτων που τους αφορούν ΑΜΕΣΑ, όπως στην λεγόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική ή στην αδειοδότηση των στάβλων,
«εκτελούνται» με την απομάκρυσή τους συστηματικά από τον εθισμό και την εκπαίδευση στην συλλογική δράση
«εκτελούνται» με τον αποκλεισμό τους και την στέρηση τους από τους αναγκαίους χώρους άσκησης της δραστηριότητάς τους, είτε με «τσιμεντοποίηση» είτε με άλλους εύσχημους τρόπους, χωρίς σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής,
«εκτελούνται» με την συστηματική μετατροπή των κτηνοτρόφων από ΑΡΧΟΝΤΕΣ σε ζήτουλες επιδοτήσεων για επιβίωση, ενώ οι αστοί θα έπρεπε να πληρώνουν για τα Δωρεάν Δημόσια Αγαθά (καθαρό αέρα, πόσιμο νερό και τοπίο) που προσφέρονται από την δραστηριότητα των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων),
«εκτελούνται» από την μη υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.

Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουν τους τόπους θυσίας των Ελλήνων στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όπως: στα Καλάβρυτα Αχαϊας, στην Κάνδανο Κρήτης, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στο Δομένικο Λάρισας κλπ. Στον τόπο θυσίας των Ελλήνων κτηνοτρόφων οι σημερινοί κτηνοτρόφοι δεν επιτράπηκε να πουν ούτε μια λέξη για τους εκτελεσθέντες και καθημερινά εκτελούμενους κτηνοτρόφους της Αττικής. Όλοι οι κτηνοτρόφοι, και κυρίως οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι της Αττικής, πρέπει να αναδείξουν την θυσία των 17 κτηνοτρόφων στην Πάρνηθα.

Ο Γ. Μπουσίνης (Νικήτας) στο βιβλίο του «Το αντάρτικο στην Αττική 1941-1945», αναφέρει το γεγονός της εκτέλεσης των 17 κτηνοτρόφων. Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κυκλοφόρησε (9/2/1975) το βιβλιαράκι «Ευλαβικό αφιέρωμα στους 17 εθνομάρτυρες των Λεγραινών» όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες των 17 βοσκών ηλικίας 17 έως 65 ετών. Ο ομαδικός τάφος των 17 βοσκών αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο 1974 κατά την διάνοιξη οδού στην Πάρνηθα, στο 35ο χλμ (Βορλοπόταμος). Υπάρχει κενοτάφειο στα Λεγραινά Σαρωνίδας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, ktinotrofoiattikis@gmail.com, προσκαλεί όπως κάθε Τετάρτη, στο https://us02web.zoom.us/j/82965811488, την 16 Ιουλ 2025 στις 21.30 στην απόδοση τιμής διαδικτυακά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝεα, AgroBus