You are currently viewing Να αποζημιωθούν οι αγρότες Βέροιας, Αλεξάνδρειας για τις ζημιές

Να αποζημιωθούν οι αγρότες Βέροιας, Αλεξάνδρειας για τις ζημιές

Να καταγραφούν άμεσα οι καταστροφές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας στην Π.Ε. Ημαθίας και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρονται τα εξής:

«Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την Πέμπτη 24/04/2025 και Παρασκευή 25/04/2025 πολλά χωριά των Δήμων Βέροιας και Αλεξάνδρειας, προκαλώντας νέες καταστροφές σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταστροφές βρίσκονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, φτάνοντας ακόμα και το 100%. Υπολογίζοντας το στάδιο στο οποίο βρισκόταν η παραγωγή, οι αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς έχουν ήδη κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο-λιπάσματα-αγροτικά εφόδια) έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Επιπλέον, δεν έχει περάσει καιρός από τις πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειας τους (19-20 Μάρτη και 10 Απρίλη) από τον παγετό, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα χωράφια από τον ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα οι αγρότες και αυτών των περιοχών βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, παρά τις υποσχέσεις που μοίραζαν όλες οι κυβερνήσεις, είτε οι προηγούμενες είτε η σημερινή.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Με βάση όλα τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να καταγραφούν – εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

– Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας στην Π.Ε. Ημαθίας».

Πηγή: 902.gr