Συνεχίστηκε η εισαγωγή ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών το πρώτο τρίμηνο, μεταξύ αυτών και πατάτας.
Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας.
Με βάση προσωρινά στοιχεία εκτιμάται ότι οι εισαγωγές, συνεχίσθηκαν με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς -2,89%, το α’ τρίμηνο 2025 κατέγραψαν συνολικά 225,522 χιλ. τόνους φρούτων και λαχανικών έναντι 232,291 χιλ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2024 και 183,158 το 2023 αυξημένες κατά 23,15%. Το Μάρτιο οι εισαγωγές, με βάση προσωρινά στοιχεία για το 2025, διαμορφώθηκαν σε 103.488 τόνους-4,67% έναντι 108.559 του Μαρτίου 2024.
Τα περισσότερα εισαγόμενα φρούτα & λαχανικά τον Μάρτιο ήταν οι οι πατάτες με 61.213 τόνους -14,11% έναντι 71.293 τ. και έπονται οι μπανάνες, με 28.113 τόνους + 30,10% έναντι 21.648 τ., κρεμμύδια 2.149 τ. -14,01 % έναντι 2.499 τ., και μανιτάρια με 1.240 τόνους+10,41%, έναντι 1.120 τόνων πέρσι.
Αναλυτικά με βάση τα κυριότερα προϊόντα οι εισαγωγές παρατίθενται:
α) 117.893 τόνοι πατάτες έναντι 130.730 το 2024 – 9,82% προερχόμενες (βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Ιαν.25) από Γαλλία και ακολουθούν Αίγυπτος και Κύπρος
β) 73.569 τόνοι μπανάνες έναντι 63.217 το 2024 + 20,08% προερχόμενες από Ισημερινό και ακολουθούν Κόστα Ρίκα και Κολομβία
γ) 4.642 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 6.848 πέρσι μειωμένες -32,21% προερχόμενα από Ολλανδία και ακολουθούν Αυστρία και Γερμανία
δ) 973 τόνοι τομάτες έναντι 948 τ. το 2024 + 2,64% προερχόμενες από Γερμανία και ακολουθούν Τουρκία και Αίγυπτος
ε) 1.009.τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 1.493 τ. το 2024 -11,9% προερχόμενες από Ισραήλ και ακολουθούν Ισπανία, και Γερμανία
στ) 477 τόνοι λεμονιών & γλυκολέμονιών έναντι 840 τ. το 2024 -43,21% προερχόμενα από Ολλανδία και ακολουθούν Τουρκία και Ισπανία
ζ) 3.988 τόνοι μήλων έναντι 7.241 πέρσι -44,92% προερχόμενα από Πολωνία και ακολουθούν Β. Μακεδονία και Ιταλία
η) 1.211 τόνοι αβοκάντο έναντι 1.360 πέρσι -10,96% προερχόμενα από Ολλανδία και ακολουθούν Ισραήλ και Ισπανία
θ) 69 τόνοι πορτοκάλια έναντι 1.057 πέρσι -93,47% προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο και ακολουθούν με μικρότερες ποσότητες άλλες χώρες
ι) 3.305 τόνοι μανιτάρια έναντι 3.218 πέρσι αυξημένες + 2,28% προερχόμενα από Πολωνία και ακολουθούν Ιταλία και Ολλανδία.
Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ. κολοκυθάκια, λαχανικά κ.α διακινήθηκε αναφέρει ο Γ. Πολυχρονάκης του Incofruit Hellas.
“Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ως ιδιαιτερότητα της ποιότητος είναι η σωστή στρατηγική”, επισημαίνει.
Τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της χώρας μας, είναι
προσαρμοσμένα στις επικρατούσες συνθήκες ανταγωνισμού, υπερτερώντας διότι:
παράγονται σε ένα περιβάλλον που είναι ακόμη καθαρό κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, η ποιότητά τους είναι υψηλή,
η διατροφική τους αξία είναι επίσης υψηλή,
είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα με το κατάλληλο μέγεθος, χρώμα, γεύση και φρεσκάδα και
-σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ από την ετήσια Έκθεση για τους ελέγχους του 2024 αναφορικά με την ασφάλεια των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων,), παρατηρήθηκε ποσοστό 7,1 % των δειγμάτων από Τρίτες Χώρες να έχουν υπέρβαση των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων, σε σχέση με το 2,1 % των εγχωρίως παραγόμενων και το 0,7 % των προερχόμενων από χώρες της ΕΕ.
https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/ypoleimatafyto?view=article&id=16064:2024-290224&catid=2:uncategorised
«Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στη χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές. Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα…, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην Εθνική. Είναι απαραίτητο τα φρούτα & λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητος και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους. Επίσης παρεμφερείς έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους”, καταλήγει.
Newsroom Agronewsbomb