Η Marcie Lee Mayer ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό το 1989 και λίγα χρόνια μετά εγκαταστάθηκε στη χώρα μας, ενώ πιο μετά ασχολήθηκε με το βελανίδι.
Έμεινε στην Αθήνα 20 χρόνια και σήμερα “πιστώνεται” την προσπάθεια αναγέννησης του βελανιδιού, που κάποτε αποτελούσε σοβαρό έσοδο για τους κατοίκους της Τζιας.
H Marcie Lee Mayer με καταγωγή από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ μίλησε στο Agronewsbomb για την πορεία της και την απόφασή της, μετά από μια επίσκεψη για τουρισμό, να επιστρέψει και να εγκατασταθεί στην χώρα μας.
“Είχα έρθει για τουρισμό στη Μύκονο και από το 1989 άνοιξα ένα εστιατόριο στου Ψυρρή. Σήμερα μένω στο Λαύριο, αλλά περνάω πολύ χρόνο στη Τζια, όπου όταν είχαν πρωτοέρθει, είχα μαγευτεί από το βελανιδάσος…
Τα βελανίδια παλιότερα οι κάτοικοι του νησιού τα μάζευαν και τα πωλούσαν σε βυρσοδεψεία. Κάποια στιγμή αυτό σταμάτησε. Όταν είδα το δάσος βελανιδιάς μαγεύτηκε και μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα να συμβάλλω στην αξιοποίησή του. Κάπως έτσι μετά από χρόνια ανέλαβα την πρωτοβουλία για ανάδειξη του βελανιδιού και της πολιτιστικής κληρονομιάς που το συνδέει με το νησί. Συνέστησαν λοιπόν μια εταιρεία κα μετά από πολλές δοκιμές με τους κατοίκους, άρχισα να παρασκευάζω προϊόντα από αλεύρι βελανιδιού, όπως μπισκότα και διατροφικές μπάρες. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και το προϊόν υπάρχει σε όλο το νησί, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με το νησί και την ιστορία του. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας, της δικής μου και της κόρης μου, του OAKMEAL, που είναι και το brand για τα προϊόντα μας, έρχονται και τουρίστες από το εξωτερικό και μας βοηθούν στη συγκομιδή”.
Οι Ινδιάνοι στην Καλιφόρνια έφτιαχναν αλεύρι από βελανίδια
Όπως μας λέει η Marcie Lee Mayer την ιδέα για την αξιοποίηση του προϊόντος την πήρε από τους… Ινδιάνους στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έφτιαχναν αλεύρι από βελανίδια. “Η επεξεργασία είναι απαιτητική, όπως γίνεται και με τις ελιές. Κρατάει κάποιες ημέρες, αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η συγκομιδή, καθώς μιλάμε για ένα δασικό, άγριο είδος. Τα δέντρα είναι μεγάλα και τα βελανίδια χρειάζονται διαλογή και επιλογή για να δεις ποια είναι κατάλληλα. Εδώ στην Τζια τα βελανίδια είναι μεγάλα, ακόμα και 40 γραμμάτια και αυτό τα κάνει ξεχωριστά. Κατάλαβα από νωρίς ότι εδώ δεν υπήρχε ένα ιστορικό τρόφιμο και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα βελανίδια. Το ίδιο ακριβώς γινόταν εδώ στην Ελλάδα με τη βρώμη ή το χαρούπι”, τονίζει.
“Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν να έρθω σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού, τους αγρότες και να κάνω δοκιμές. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά τα προϊόντα μας μπορεί κανείς να τα βρει σε πολλά μαγαζιά του νησιού, αλλά και στην Αθήνα, σε μάρκετ, στα βόρεια και στα νότια προάστια”, καταλήγει η Καλιφορνέζα, που κάνει πράξη την ανάδειξη ενός ακόμα προϊόντος της Ελληνικής γης.
Newsroom Agronewsbomb